Mjuk, söt, krämig, mörk choklad med smak av rom eller arrak .... eller både och :-)

Tyvärr måste den mer eller mindre serveras direkt från kylskåpet då den mjuknar lite väl fort i rumstemperatur ..... men vad är problemet ? Underbar choklad, mer likt fudge, som smälter i munnen fortare än kvickt 

Till en form på ca 30 x 20 cm behövs:

2 dl Grädde
4 dl Strösocker
100 gram Smör
25 st. Marshmallows
400 gram Mörk Blockchoklad (eller finare mörk choklad)
2 msk Arraks arom
eller 2 msk Romarom (alkoholfri)
Mjuka varianter av dekorationspärlor

Bakplåtspapper

  • Välj en ganska stor kastrull med tjock botten
  • Klipp mer marshmallows i småbitar
  • Fyll på med sockret och grädden

  • Rör om och klicka ner smöret
  • Smält samman allt under omrörning på medelhög värme
  • Smeten skall bubbla ganska mycket men inte stormkoka

  • Smaksätt med rom eller arrak .... jag tog lite av varje ....

  • Nu skall fudgeblandningen koka på medelhög värme under ca 12-15 minuter. Rör i botten då och då. Du ser att konsistensen ändrar sig och blandningen blir allt mer trögflytande

  • Klä en form med bakplåtspapper
  • När blandningen kokat i 12-15 minuter drar du kastrullen åt sidan. Låt den svalna några minuter
  • Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar
  • Häll ner chokladen i den varma smeten och rör kraftigt tills chokladen smält. Du får ta i när du rör så allt blandar sig och smeten blir blank och slät

  • Häll chokladblandningen i den klädda formen
  • Ställ ut i kylan eller låt stelna i kylskåpet

  • När chokladen är helt kall och hård kan du lyfta upp bakplåtspappret på en skärbräda och med vass kniv skära valfria modeller och storlekar på dina mumsbitar :-)
  • Dekorera med något trevligt strössel eller som här med mjuka guldpärlor. Tryck försiktigt ner i chokladen så att inte hela pralinen spricker. Använd inte de stenhårda dekorationskulor som finns (bla. silverpärlorna), då kan det bli en dyr tandläkarräkning för den som biter i pralinen ;-)

  • Stapla chokladen i burk med lock. Lägg papper mellan varje lager så de inte klibbar ihop sig
  • Förvaras i kylskåpet och serveras riktigt kalla