Gör 3 marinader och låt kycklingen dra sig länge .... 3 underbara kycklingspett, alla med drag i, men med olika karaktär

Jag tycker om kycklingspett både varma och kalla och tycker det är perfekt att laga mycket på en gång så det alltid finns något att tugga på i kylen när hungern slår till. För er som undviker kolhydrater är det också perfekt att ta till i akuta situationer ;-) En annan variant på kycklingspett är Smakrika Kycklingspett som jag skrev om tidigare

Med bulgursallader i olika former till blir det en komplett måltid, både till vardags och fest. Gör en tzatziki till som du doppar kycklingen i, servera en klick ajvar relish på salladen och du får smaklökarna riktigt tillfredställda ;-)

Exempel på bulgursallader är: Bulgursallad med fetaost, Libanesisk Tabouleh, Varm bulgursallad .....

Jag skriver under varje bild vad som ingår i respektive marinad .....
jag har beräknat ca 500-600 gram kycklingfilé till varje variant (men det går givetvis att ta mer)

Marinad 1:

250 gram Matlagningsyoghurt
150-200 gram Ajvar Relish (valfri styrka)
1/4 finhackad Färsk Vitlök (eller 1 Solovitlök, pressad)
1 kryddmått Cayennpeppar
1 kryddmått Paprikapulver
1 kryddmått Salt

Blanda ihop alltsammans i en skål

Marinad 2:

200-250 gram Creme Fraiche
1/4 finhackad Färsk Vitlök (eller 1 Solovitlök, pressad)
1 msk Hoisinsås
2 msk Sambal Olek
1 tsk Vitlökspeppar
1 kryddmått Salt

Blanda ihop alltsammans i ytterligare en skål

Marinad 3:

2 msk Sambal Olek
2 msk Hoisinsås
2 tsk Vitlökspeppar
1 dl Rapsolja
½ dl Soja
1 kryddmått Salt

Blanda ihop alltsammans i en tredje skål

  • Skär kyckling i tärningar/kuber om ca 2 x 2 cm
  • Jag tog ungefär 500-600 gram kyckling till varje skål (blir mat för 6 personer minst)
  • Blanda ner kycklingbitarna i respektive marinad och låt stå minst en halvtimme .... gärna mycket längre om du har tid

  • När kycklingen fått vila i kylskåpet och dragit åt sig mycket av smakerna skall du trä upp den på grillpinnar
  • Välj själv hur mycket kyckling du vill ha på varje spett
  • Lägg spetten i 3 olika ugnsformar och slå över marinaderna som finns i skålarna
  • Sätt ugnen på 225 grader

  • Ugnsstek spetten, antingen en form i taget eller om du får rum med alla tre i ugnen samtidigt (om du har varmluftsugn)
  • Vänd lite då och då under stektiden så att all kyckling får chans att gotta till sg i marinaden på botten av formen
  • Efter ca 20 minuter är kycklingen klar

  • Lägg upp dina 3 sorters kycklingspett på serveringsfat och prova att servera med någon sorts bulgursallad, pressad citron, oliver, tzatziki och ajvar relish. Ställ också fram lite vitt bröd som kan doppas i tzatzikin samt lite flingsalt för den som vill pudra det på bulgursalladen

Trevligt både som vardagsmat, fredagsmys och bjudmat :-)