När två tokstollor kommer samman kan det bli nästan vad som helst ;-)
Min kära granne vid stugan hade hört talas om saft på växten älggräs
(något som växer som ogräs här ute vid sommarstugan) så självklart var vi tvungna att prova :-)

Smaken är söt, blommig, honungsliknande .... kanske med smak som påminner om mandelmassa
eller aloevera .... det går verkligen inte att beskriva. Prova att blanda lite saft med
kolsyrat vatten eller fruktsoda .... så blir smaken inte så intensiv

Älggräs finns nästan varstans i landet och de blommar rikligt under stora delar av sommaren. Googlade
lite på älggräs och fick upp flera intressanta länkar (här kan du läsa om Älggräs på Wikipedia)

Älgörten sägs lindra huvudvärk och vara febernedsättande och alltså väldigt bra i förkylningstider. Någon skrev att de torkade blommor och blad som sedan plockades fram under vintern för tekok, just när man känner att en förkyning är på väg att bryta ut. Andra skriver att man inte får överdriva sitt intag av älggrässaft /älggräste då det i stället kan framkalla huvud- och magvärk. Drick med måtta och läs på
lite innan om du är känslig för vissa ämnen (framför allt om du inte tål Salicylsyra)

Här hittar du flera bra länkar :

Älggräs - doftande Aspirinalternativ
Skogsskafferiet
Världsnaturfonden
Alternativmedicin

Till ca 2 liter koncentrerad saft behövs:

ca 2 liter nyplockade Älggräs Blommor
(ganska välpackade i litermåttet)
2 Citroner
2 kg Strösocker
2 liter kokande Vatten

  • Plocka blomklasarna från de vackraste Älggräs du hittar
    (vi plockade även de som var på väg att slå ut och de som nästan hade blommat över)
  • Skaka av blomklasarna så det mesta som kryper försvinner från växten :-)
  • Skölj sedan blommorna så att de små kryp som eventuellt finns kvar flyter till ytan
    och du kan plocka bort dem (nackdelen med älggräset är just att blommorna med sin
    kraftiga honungsdoft drar till sig småkryp)

  • När du sköljt älggräset och småkryp är borta låter du växterna rinna av i ett durkslag
  • Skölj noga 2 citroner
  • Skiva citronerna tunt

  • Använd en stor kastrull eller bunke med lock
  • Varva nu dina blomklasar med socker och citron, lager efter lager
  • Använd gärna fingrarna och gnid lite på blommor och citron så att smakämnen frisätts

  • Koka upp vattnet
  • Häll det kokande vattnet över och rör tills sockret löst upp sig i bunken

  • Låt kastrullen/bunken stå framme till den svalnat lite, sen ställer du in den i kylskåpet
  • Låt älggräs saften stå och dra sig i ca 2 dygn i kylskåpet. Rör vid ett par tillfällen i blandningen

  • Efter 2 dygn grovsilar du först saften genom durkslag
  • Krama blommor och citron med händerna så all vätska och smak kommer med
  • Nu är saften fortfarande full i småblom, så fortsätt gärna sila en gång till genom silduk
    eller nylonstrumpa .... bara blommorna inte kommer igenom. Eftersom vi befann oss på landet
    så blev det som det blev .... en kökshandduk fick duga bra (vilket den gjorde)

  • Krama ur de sista dropparna ut silduken/handduken

  • Häll upp saften på flaskor och förvara i kylskåp
  • Smaken är väldigt speciell och saften blir bäst om du späder den med vatten innan servering
  • Vi kommer att frysa in plastbehållare med ett par deciliter koncentrerad saft i varje,
    för att kunna plocka fram under hösten (finns många bra tips på nätet om du söker på Älggräs)

  • Serveras väl kyld med massor av is (tycker jag)