Tja .... vad säger man .... frukost, mellis, middag ??? Nja, snarare dessert skulle jag vilja kalla det. Helt underbart med dessa fluffiga plättar, syrligheten från hallonen och sötman från lönnsirapen. Passar perfekt en solig sommardag till eftermiddagskaffet kanske ???

Det här var sonens idé. Han tyckte att jag skulle göra dessa till bloggen .... - Jasså minsann, inte till dig då, undrade en nyfiken mamma ? - Jo, visst kan jag smaka .... nån måste ju lämna omdöme, svarade han med ett riktigt flin


Lagom för 3-4 dessertportioner :

1 Ägg
2,5 dl Mjölk
2 msk smält Smör (+ smör till stekningen)
2,5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
½ tsk Salt
1-1½ msk Strösocker

Frysta eller färska Hallon
Lönnsirap
Florsocker


  • Smält smöret i stekpannan
  • Vispa ägget med mjölken

  • Häll det smälta smöret över mjölk och äggblandningen
  • Vispa ihop

  • Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål
  • Häll nu de torra ingredienserna över mjölkblandningen och vispa till en slät smet. Smeten är mycket tjockare än den du är van vid när du steker "vanliga" pannkakor

  • Värm upp stekpannan igen om den hunnit svalna. Tillsätt en liten klick smör om pannan torkat ut
  • Stek 3-4 plättar åt gången med en ungefärlig diameter/storlek på 10-14 cm
  • Vänd plättarna efter någon minut .... använd inte för hög värme så du bränner dina plättar
  • Plättarna jäser upp härligt och blir riktigt fluffiga i konsistensen

  • Servera med tinade hallon (eller färska), ringla fin lönnsirap över och pudra till sist med lite florsocker


Lycka till ..... här blev 3-4 portioner helt plötsligt bara till två ;-) Konstigt ;-)