Här har du samma härliga kaka som i tidigare receptinlägg,
Saftig Äppelkaka (även kallad Fyriskaka).
Dels kul att variera, men också perfekt att göra muffins på smeten då
du kan plocka fram portionsbitar ur frysen istället för en hel kaka

Kolla in HÄR så ser du hur det går till att göra själva smeten. Receptet är detsamma
som till Äppelkakan, men här får du ca 12 stora fina muffinsar istället

Använd helst muffinsplåt för bästa resultat, annars använder du metallformar
alternativt styva pappersformar speciellt för muffinssmet

Ingredienser som behövs :

125 gram smält Smör (eller margarin)
1½ dl Strösocker
2 Ägg
2½ dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
2 msk Mjölk
3-4 Äpplen (gärna lite syrliga eftersom du toppar med socker)

Muffinsplåt och formar för 12 härliga kakor
Strösocker och Kanel till topping


  • Förbered plåten med pappersformar (ca 12 st).
    Har du inte muffinsplåt ställer du ut exempelvis aluminiumformar på en vanlig ugnsplåt.
    Då kommer det att bli fler än 12 stycken .....
  • Sätt ugnen på 200 grader .... jag kör alltid på varmluftsfunktionen
  • Vispa ihop sockerkakssmeten enligt tidigare instruktioner (finns även här)

  • Häll smeten i formarna, ganska högt upp i formen om du har en muffinsplåt som stöd
  • Stick ner äppelklyftorna snyggt, minst 5 stycken i varje (gärna fler)
  • Strö rikligt med socker och kanel över kakorna

  • Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter, känn med fingret på kakans topp innan du tar ut plåten .... kakan skall vara mjuk, men ändå fast i mitten

  • Frys in det som inte går åt .... bara att plocka fram vid oväntat besök !!!