Skulle prova lite olika recept från "Hela Sverige Bakar"
men insåg snabbt att jag inte platsar i det programmet ;-)

Men en fin äppelkaka blev det, med lite egen touch kanske,
(tyvärr långt ifrån programmets frestelse), men väldigt god ändå ;-)
Ganska enkelt recept egentligen, men lite pilligt och tidskrävande

Du skall helst ha en matberedare att hacka ihop smördegen med samt en
ugnsfast form som gärna är lite större än den jag använde (limpform).
Jag tyckte det blev för mycket deg i botten, så när jag gör om kakan kommer
jag antingen att ta bort lite av degen vid start eller använda en något bredare form

Ingredienser:

4,25 dl Vetemjöl + lite till utbakningen
200 gram äkta Smör
1,5 dl Isvatten (superkallt)

3-4 Äpplen
1 dl Farinsocker
1 msk Kanel
ca 100 gram Mandelmassa

  • Jag använde en limpform, men jag rekommenderar en något bredare form om du vill använda
    hela smördegen
  • Täck formen med bakplåtspapper, även upp efter kanten

  • Bäst är om smöret är riktigt kallt och hårt. Skär det i bitar
  • Hacka samman smör och mjöl i en matberedare till en grynig massa, viktigt att den blir väl blandad
    så det inte finns några smörklumpar kvar
  • Tillsätt sedan iskallt vatten, lite i taget, medan du fortsätter köra mixern
  • Lägg över den färdiga smördegen på ett lätt mjölat bakbord
  • Forma degen till en rektangel

  • Använd en kavel med lite mjöl på och kavla ut degen till en stor "platta"
  • Vik in kortsidorna mot mitten. Vik ytterligare en gång till mot mitten.
    Nu har du en deg som är vikt i fyra lager

  • Vänd degplattan ett halvt varv på bakbordet och gör om proceduren igen
  • Kavla den rektangulära degpaketet igen till en större "platta". Vik återigen efter samma teknik.
    Kortsidorna mot mitten och så ytterligare ett vik igen
  • Gör om detta 4 gånger. Kavla inte för hårt utan var lätt på handen. Är degen kladdig ? Pudra mjöl över varje gång du skall till och kavla. Det viktiga är att du vänder degen ett halvt varv varje gång du har vikt degen. På det sättet kommer din smördeg att bli lite porösare och inte så tjock och hård i botten på äppelkakan

  • När allt kavlande och alla vikningar är avklarade kan du vika ihop degen på tre .....
    plasta in den och förvara i kylskåp så den blir riktigt kall och hård igen

  • Förbered äppelfyllningen genom att skära äpplena i tunna fina skivor

  • Ett litet tips är att du kan förvara dem i iskallt vatten vartefter de blir klara så slipper du
    få den där bruna ytan på äppelskivorna ..... men låt dem rinna av sen

  • Blanda kanel och farinsocker i en skål

  • Lägg äppelskivorna i sockerblandningen och rör runt så alla äpplen blir täckta av socker och kanel

  • Efter ca en timme är smördegen klar för att kavlas ut
  • Dela degen på mitten och kavla först ut den ena delen så den blir lite större en den form
    du skall använda till äppelkakan

  • Eftersom jag hade en väldigt smal form så blev kakbotten väldigt tjock ....
    ta gärna en lite bredare form
  • Lägg över den utkavlade smördegen i formen med smörpappret
  • Tryck ut lite i kanterna som gärna får sticka upp en bit

  • Ta en rejäl bit mandelmassa och nyp av små bitar och lägg i botten på formen
    (fördela bitar av mandelmassan över degbotten alltså)

  • Kavla ut den andra halvan av smördegen till en stor och ganska tunn platta
  • Skär långa "rimpor", "längder", eller vad det nu kallas, av den tunna smördegen

  • Nu är det nog dags att slå igång ugnen på 200 grader (jag använde varmluft)
  • Plocka upp äppelskivor och fördela dem på rader utefter smördegslängderna
  • Rulla försiktigt ihop till en snurra

  • Gör likadant med alla äpplen och deglängder tills du har minst 12-16 snurror

  • Lägg "äppelrosorna" i formen med degbotten och mandelmassa
  • Finns det socker och kanelblandning kvar i skålen kan du droppa det över äppelrosorna,
    gör inget om det blir lite, lite fuktigt i formen

  • Grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter. Om kakans mitt fortfarande känns degig så kan du låta den stå kvar i ugnen en stund till med lite folie över (så inte äppelrosorna blir för mörka). Du kan behöva täcka kakan med folie tidigare om du tycker äppelbitarna börjar få för mycket färg

  • Låt äppelkakan sedan svalna i formen en stund innan du försiktigt lyfter ur den
    (med hjälp av bakplåtspappret)

  • När kakan har kallnat kan du pudra florsocker över och servera med vaniljsås eller vispad grädde