Även om det tar lite tid, så är detta ett fantastiskt alternativ till chips och snacks på fredagsmyset. Sen kan man göra som mina barn, använda det som snabb energikälla innan träning eller under träningspasset.

Om du tar vara på alla höstäpplen som finns hos grannar och släktingar kommer dina snacks endast kosta dig lite tid och energi. Har du inte tillgång till egna äpplen passar du på att handla billiga sorter på affären eller när det är extrapris. Tänk ekonomiskt !

Gör så här:

  • Skiva äpplen tunt, ta bort kärnhuset. Jag brukar aldrig skala äpplena innan utan gillar när det blir lite krispigt. Sen ser det faktiskt trevligare ut med skalen i olika färger, beroende på äppelsort.
  • Lägg äppelskivorna på en bakplåt med bakplåtspapper, de skall helst inte ligga på varandra. Ta ett hushållspapper och tryck på skivorna så att lite av fruktsaften sugs upp. Ju torrare skivorna är vid start, ju fortare torkar dom i ugnen.
  • Om man gillar kanel så kan man strö lite, lite kanel över äppelskivorna.
  • Sätt ugnen på 80 grader.
  • Ställ in plåten i mitten av ugnen. Har du varmluftsugn är det ännu bättre. Då kan du köra 3 plåtar samtidigt.

  • Nu skall äpplena torkas i 4-5 timmar. Att sätta en tid är egentligen svårt eftersom det beror helt på skivornas tjocklek, äppelsort och mängd, det KAN ta längre tid också.
  • Efter någon timme kan du med fördel vända skivorna.
  • Om det bildas mycket kondens i ugnen kan du öppna den lite då och då. Jag brukar ta ett hushållspapper och torka rent vätskedropparna som bildas på ugnsluckan. Tänk på att ju torrare det är i ugnen, ju snabbare går det.
  • Jag vill att mina äpplen skall bli riktigt torra och krispiga, så ha tålamod och låt plåtarna stå kvar i ugnen på eftervärme sen, eller låt ligga framme i rumstemperatur ett bra tag.

Så .... även om det tar lång tid med torkningen, så innebär det ju inte att du är bunden i köket. Äpplena sköter sig själva förutom lite tillsyn och någon vändning. Se till att äpplena är ordentligt torra innan du lägger upp i skål eller papperspåse. Använd INTE plastpåsar, då de kan bli sega och i värsta fall mögla om de inte är krispigt torra.