Brödet kallas bland annat glödhoppor och jag har bakat det flera gånger hemma, i olika varianter.
Idag åkte stekpannan fram igen ....

Super enkelt och går ganska snabbt att göra .... funkade till och med ute i sommarstugan där
jag sällan eller aldrig har bakat tidigare (premiären var körsbärspajen här om dagen)

Helt plötsligt blev det kul att prova vilka saker som fungerar bra här ute, trots minispis, inget rinnande vatten och minimalt med utrymme i det näst intill obefintliga köket. Passade på att baka i morse innan solen blev för het, vilket uppskattades av två sömntutor i tonåren som mer än gärna provade brödet när de vaknade (vid 14-tiden ... ha ha ha)

Brödet är sött, vitt och innehåller inte speciellt många fibrer eller näringsämnen,
men gott är det, speciellt med smör och marmelad ;-) Ett trevligt alternativ till scones

Till 5-6 mindre bröd behövs:

3,5-4 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
1 tsk Bakpulver
1 msk Sirap
2 dl Filmjölk
+ lite extra mjöl vid utbakning (tillplattning)


  • Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Börja med den mindre mängden mjöl och fyll sedan på vartefter du blandar degen om du tycker den blir för lös

  • Häll över filmjölk och sirap

  • Blanda runt med sked eller med fingrarna (om du råkar ha rinnande vatten i närheten .... fniss)

  • Är degen för lös så att den bara klibbar på fingrarna fortsätter du och tillsätter någon matsked mjöl tills degen är hanterbar
  • Degen skall kunna delas i bitar och med hjälp av händer och fingrar tryckas ut till en rund, platt "kaka". Använd gärna bordet och tryck ut degen till önskad form och storlek. Se till att mjöla händerna ordentligt. Brödet skall vara max 3-4 mm tjockt eftersom det sedan sväller upp till det dubbla när du steker det i pannan

  • Värm upp en stekpanna, vilken typ som helst, på ganska hög värme (ej högsta bara)
  • Lägg det mjölade brödet i pannan, den skall naturligtvis vara helt torr
  • Stek brödet någon minut på varje sida. Du kan med fingrarna trycka ut de största "bubblor" som bildas om du vill .... annars är det ganska charmigt med bubbliga, osymetriska brödbitar tycker jag
  • Brödet är färdigt när det fått fin färg på båda sidorna
  • Bara att kasta ner nästa degbit .....

Idag serverades brödet med smör och marmelad .... mmmmm, mums !!!