Vem går omkring med havregrynsgröt i väskan till mellanmålet ?
Vem har inte hittat mosade svarta bananer i träningsväskan ?
Vem skulle inte vilja äta något kakliknande när jobbarkompisarna fikar ?
Här har du banankakan för dig !

Jag surfade runt lite bland olika mat och vikt bloggar och stötte plötsligt på detta recept.
Tugga torra havregryn eller äta gamla bananer är ju ingen höjdare så då hade någon ....
jag vet inte alls vem, hittat på denna mellanmålskaka

Med bara 2 ingredienser (3 om man vill ha en sötare kaka) gör du banankakor på nolltid
och jag trodde först att det var ett skämt. Naturligtvis var jag tvungen att prova.
En del av er skulle kanske beskriva det som att tugga på en gummiboll .... ha ha ha ....
men jag tyckte faktiskt det var riktigt gott. Tänk att äta 6-7 kakor och sedan inse
att det bara var lika mycket som en banan och 1,5 dl havregryn !
Bara DET gjorde kakorna goda .... ;-)

Naturligtvis går det ju inte att jämföra med "normala" bakverk, men det var
verkligen kul att prova och dessutom smidigt att ha med i väskan som mellanmål ....

Du behöver till 15 kakor:

2 mogna Bananer
2,5-3 dl Havregryn

Vill du ha en "lyxigare" och ännu sötare kaka tillsätter du 1 dl små gula russin

Eftersom jag bara skulle testa lite så tog jag halva smeten och tillsatte russin i (½ dl).
Det blev faktiskt ännu godare .... men då har vi ju verkligen lyxat till det ;-)

Ett tips är att tillsätta lite hackade valnötter eller mandel om man vill ha mer energi i kakan
och kanske som ett alternativ till mina Powerbars

  • Mosa 2 väl mogna bananer i en skål
  • Tillsätt havregrynen och blanda runt

  • Beroende på storlek på bananen så får du prova dig fram hur mycket havregryn du behöver. Smeten skall vara lite "lagom" fast .... inte lös. Titta lite på bilderna så ser du konsistensen

  • Klicka ut smeten på bakplåtspapper, lite mindre än golfbollar
  • Välj om du vill ha runda kakor eller platta kakor. Vill du ha större gör du det alternativt trycker ut smeten lite. Tänk på att anpassa gräddningen efter kakans storlek/tjocklek

  • Vill du prova att ha i russin så gör det .... eller som jag, gör hälften av varje
  • Sätt ugnen på 225 grader

  • Grädda plåten med kakor i mitten av ugnen mellan 7-10 minuter (mina kakor tog jag ut efter 9 minuter)
  • Kakan skall vara torr på ytan och ha lite motstånd när man klämmer på den
  • Låt kakorna kallna och förvara i plastpåse eller burk

TIPS :

Nåt för barnen att baka när de har tråkigt ....
bättre än kladdiga, onyttiga chokladbollar ;-)