En smakrik, indisk-inspirerad soppa som hela min familj älskade ! Dessutom gluten och mjölkfri. Du bestämmer själv hur kryddstark soppan skall vara och likaså hur tjock eller tunn konsistens du önskar. Om du följer receptet får du en bra grund och sen är det bara att krydda på efter tycke och smak. Tänk dock på att smakerna blir mer framträdande dagen efter, så skall du spara och värma på senare .... ta det lite lugnt med kryddorna ;-)

Det här receptet räcker till minst 4 stora portioner, ännu fler om du väljer att göra soppan tunnare i konsistensen eller om soppan skall serveras som förrätt och inte som huvudrätt ...

För bästa resultat använder du en mixer, stavmixer, blender eller
matberedare för att få soppan slät och krämig vid servering


Ingredienser:

1 medelstort Blomkålshuvud
ca 5 msk Rapsolja att steka i
½ Gul Lök
½ Vitlök SOLO (eller några klyftor av en vanlig vitlök)

1-2 tsk Curry (finns många olika att välja mellan)
1 tsk Gurkmeja
1 kryddmått Chilipulver, Chilipeppar eller Chiliflakes
½ tsk malda Spiskummin
½-1 tsk Salt

4 dl Kokosmjölk (en konservburk = 400 ml)

Ytterligare ca 2 dl Kokosmjölk eller Kokosgrädde att späda med och eventuellt lite Vatten

  • Dela blomkålshuvudet i små bitar, buketter. Använd även delar av stjälken eftersom soppan ändå skall mixas sedan. Dumt att slänga delar av blomkålen ..... de gröna bladen kan du däremot kassera
  • Skär ungefär en halv gul lök i bitar eller skivor .... det spelar ingen roll vilket, eftersom alltsammans bara skall koka ihop
  • Grovhacka vitlöken 

  • Lägg blomkål, lök och vitlök i en stor, vid stekpanna eller wok
  • Häll ca 4-5 msk rapsolja över
  • Mät upp alla kryddor och saltet och strö detta över grönsakerna

  • Slå på värmen, hetta upp allt och fräs grönsaker och kryddor i oljan. Inte för varmt bara
  • Rör runt hela tiden så kryddorna fördelar sig och alla grönsaker blir täckta av oljan. Se till att inte bränna grönsakerna ..... då blir det inte en bra smak på den färdiga soppan

  • När grönsakerna stekt/fräst en stund och dofterna från kryddorna sprider sig i köket är det bara att hälla över en burk (eller tetra) kokosmjölk
  • Blanda runt och låt alltsammans koka upp
  • Sänk värmen och låt blandningen stå och småkoka, småbubbla i minst 15-20 minuter

  • När grönsakerna kokats mjuka kan du stänga av plattan
  • Låt blomkålsblandningen stå och svalna lite i stekpannan/woken 

  • Använd en stavmixer, gärna med tillbehör som en skål eller annan tillhörande bunke. En blender är ett ännu bättre alternativ om du har ..... matberedare går också bra .....
  • När blomkålen svalnat av något mixar du alltsammans till en slät soppa. Soppan blir väldigt fast, nästan mer som en puré 

  • Häll tillbaka soppan i din wok eller stora stekpanna .... du kan också göra färdigt soppan i en stor kastrull  

  • Värm upp den släta soppan/purén och se hur konsistensen blir. Antagligen måste du fylla på med mer kokosmjölk för att få till den tjocklek på soppan som du vill ha. Jag tog även en skvätt vatten för att späda ut med
  • Vispa soppan tills den börjar småkoka, smaka av och bedöm om du vill salta och krydda lite mer ? Krydda i så fall bara lite åt gången och smaka hela tiden av .... så det inte kommer några oväntade överraskningar vid matbordet ;-) Jag har gjort soppan både mild och även en gång väääääldigt stark (min sambo var dock mycket nöjd, ha ha ha)
  • När soppan kallnat och ställs in i kylen kommer den bli tjockare, men vid uppvärmning så blir den genast lösare/tunnare igen