Bulgur härstammar från Mellanöstern och består av durumvete som förkokats, torkats och krossats. Bulgur liknar couscous, men i bulgur bevaras en större del av vetekornen, vilket gör bulgur mer närings- och fiberrikt. Bulgur är väldigt lätt att tillaga och är mycket lagringståligt.


Olika sätt att tillaga bulgur förespråkas på olika håll. Ett sätt är att koka upp vatten, hälla i bulgurkornen och sedan låta vattnet sugas upp under ca 10 minuter. Andra förespråkar att bulgur tillagas genom att den först blötläggs i hett vatten, och därefter saltas och kokas upp några minuter. Vissa tillsätter lite olja för att göra grynen saftigare.


Bulgur används som tillbehör eller ingrediens i maträtter. Som tillbehör kan bulgur ofta ersätta couscous eller ris och passar särskilt till såsrika maträtter. Som ingrediens passar bulgur utmärkt i sallader, pilaffer och som fyllning.  Tabouleh är en känd libanesisk sallad som görs på bulgur eller couscous tillsammans med bl.a persilja, tomat, citron och mynta.


(Bilder lånade från nätet)