Vem älskar inte nygräddade bullar och ett glas kall mjölk ?
Här är ett klassiskt grund recept på bullar med vaniljsmak

Du kommer att behöva:

150g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt, gärna den jästen för SÖTA degar)
½ tsk salt
1-1½ dl strösocker
1½ tsk malen kardemumma (om man vill)
Ca 1,3 liter vetemjöl (du kan använda vetemjöl special om du vill)
Fyllning:
100-200 g rumstempererat margarin
Ca 1-1½ dl vaniljsocker
1 ägg till pensling
Pärlsocker till topping

Så här gör du:

  • Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm (37 grader) tillsammans med fettet. 
  • Lös upp jästen i en stor bunke eller i hushållsassistent med den ljumna mjölk och fett blandningen.
  • Nu tillsätter du de andra ingredienserna, salt, socker, kardemumma och ca 1-1,2 liter av vetemjölet. Spar lite till utbakningen.
  • Arbeta degen så den blir blank och smidig. Lättast är det med maskin. Degen skall vara så blank och jämn att den släpper bunkens kanter. Gör den inte FÖR fast och hård, bättre att tillsätta mer mjöl när du skall baka ut den.

  • Degen skall nu jäsa i ca 1 timme under en bakduk på en dragfri plats. När degen är mer än dubbelt så stor är den färdig jäst.
  • Ta upp degen på ett mjölat bord/bänk och knåda den. Degen är bra när den släpper bakbordet och du inte blir kladdig om fingrarna när du tar i den. Arbeta in mer mjöl om den är för kladdig.
  • Kavla nu ut 1/3 åt gången av degen. Den skall kavlas ganska tunt.
  • Bred ut det rumsvarma margarinet och strö på rikligt med vaniljsocker. Här kan du även strö på kardemumma eller kanel om du vill ha annan smak på några utav bullarna.

  • Nu tar du och viker degen med fyllningen på mitten.
  • Skär längder som är någon/några centimeter breda beroende på hur stora bullar du vill ha.
  • Snurra sedan längderna och knyt ihop till en fin bulle .... se bilden nedan.

  • Varje bulle lägger du i en stor bullform, eller direkt på ett bakplåtspapper. Man behöver INTE ha formar om man inte vill.
  • Nu skall bullarna jäsa ca 30 minuter.
  • När jäsningen är klar penslar du dom med uppvispat ägg. Strö på rikligt med pärlsocker.

  • Sätt ugnen på 225 grader om du har varmluft (250 om du har vanlig ugn)
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills du tycker att de ser gyllenbruna ut. Övergrädda INTE, för då blir de bara torra. Stora bullar kan behöva gräddas upp till 11-12 minuter

Nu har du säkert en härlig doft i köket och jag hoppas du skall gilla dina nybakta vaniljbullar .... bara att hugga in :-)

Prova också Bullar med Nutella eller Klassiska Kanelbullar

Omröstning Omröstning

Vad vill du dricka till dina nybakta bullar ?

 Saft

 Kall mjölk

 Kaffe

 Te

Kakor används