Krämig cheesecake med smak av choklad .... inte för söt i smaken utan en perfekt avslutning på en god middag. Enkel att göra bara du har tid att låta cheesecaken stå och stelna i några timmar innan servering

Det blev en blandning av flera olika recept då jag saknade vissa ingredienser just när jag blev
sugen på att baka .... resultatet, ja, det blev riktigt bra och mycket uppskattat av släkten :-)
Vill du, kan du byta ut lite havregryn mot mer digestive kex i själva
kakbotten samt tillsätta lite kakao (tror det blir ÄNNU bättre smak då)

Till en rund springform med löstagbar kant behövs:

200 gram Digestive Kex (½ paket)
2,5 dl Havregryn
125 gram Smör
(nästa gång skall jag smaksätta denna botten med 2 msk kakao också)

2 dl Grädde (vispgrädde)
200 gram mörk Blockchoklad (eller finare sort)

400 gram naturell Cream Cheese (typ Philadelphiaost)
1 dl Florsocker
2 msk Kakaopulver

tex. florsocker, riven choklad eller strössel som dekoration

  • Börja med lite förberedelser .... som att spänna fast ett bakplåtspapper i botten på en springform
    (en rund form med löstagbar kant)
  • Smält smöret sakta på svag värme, låt det svalna lite

  • Lägg digestivekex och havregryn i en matberedare och mixa allt till ett fint "mjöl"

  • Tillsätt det smälta smöret och fortsätt att mixa med hjälp av pulsknappen om det finns en sån .....
    snart har allt blandats till en grynig massa

  • Häll över kakmixen i springformen och tryck ut den med fingrarna
  • Tryck till ordentligt så kakan blir väl pressad mot botten

  • Nu skall formen med kakbotten in i kylen under tiden som fyllningen tillreds

  • Värm upp grädden i en kastrull
  • Vispa hela tiden så den inte bränner fast i botten (vilket den naturligtvis
    gjorde när jag vände ryggen till och fotade andra saker)
  • Grädden skall precis koka upp och sen ställas åt sidan
  • Bryt chokladen i små bitar och lägg ner den i den varma grädden
    (grädden får inte koka när du tillsätter chokladen)

  • Vispa kraftigt tills chokladen smält ner i grädden
  • När chokladsmeten blivit slät och fin kan du låta den stå tills resten av fyllningen är klar
    (tar bara några minuter)

  • Använd elvisp och gör en slät smet av den krämiga osten, florsockret och kakaon

  • Vispa kraftigt så allt blandar sig
  • Tillsätt nu den ljumna chokladgrädden, lite i taget och fortsätt vispa på full hastighet
  • Fyllningen skall bli fluffig, krämig, len och .... alldeles underbar :-)
    Konsistensen blir lite som en chokladmousse

  • Plocka fram formen ur kylskåpet med den nu kalla kakbotten
  • Använd en vass kniv för att försiktigt lossa kakan från kanten. Om du fyller formen med chokladsmeten sen utan att först lossat lite på kakan kan den komma att spricka sönder när kanten på formen skall tas bort (trist med fula kanter när det är dags för servering)

  • När du vet att kakan inte längre sitter fast i formens kant fyller du formen med chokladen
  • Använd någon form av redskap så du kan släta ut fyllningen jämnt och fint i formen

  • Lägg en bit plastfolie över formen och ställ tillbaka den i kylskåpet
  • Nu skall din cheesecake vila där i några timmar innan den flyttas ur formen

  • När kakan är stel och det är dags för servering använder du kniven igen och
    drar försiktigt runt kanten så att fyllningen lossnar
  • Öppna springformen och plocka bort kanten på formen
  • Dra försiktigt, med hjälp av bakplåtspappret, över din cheesecake på ett serveringsfat

  • Om du vill kan du dekorera med riven choklad, florsocker eller något annat som du är sugen på ....
    kanske kan du variera dekoration efter årstid eller högtid
  • Den färdiga kakan förvaras sedan i kylskåpet mellan serveringarna ....
    om du hinner få in nåt i kylen igen ;-)