Min dotter hittade en bild på Instagram för några veckor sedan ....
vi har ingen aning om vem bilden tillhör, men hennes första kommentar var:
- En sån vill jag ha när jag fyller 20 år ...
Så vad gör man inte .... ha ha ha .... i helgen fyllde hon 20 !
Här är MIN variant av badande grisar i lervällingen ;-)

En mäktig chokladtårta med chokladmoussé, chokladganache och marsipangrisar ......
Du får inga exakta mängder av alla ingredienser, jag gjorde nämligen lite olika till varje tårta
(blev totalt 4 st. eftersom jag även provbakade veckan innan födelsedagen).
M
en kanske kan det ge dig lite inspiration till att prova något liknande :-)


Du behöver :

Små KIT KAT chokladbitar eller Willy´s liknande i småförpackningar (massor)
Färdig tårtbotten i 3 delar
Mörk Blockchoklad, 200-250 gram
Vispgrädde
Vaniljsocker
Smör
Chokladpudding eller Chokladmoussé att tillreda med mjölk och grädde
Mandelmassa
Röd Karamellfärg

Springform med löstagbar kant
Bakplåtspapper
Kastrull
Visp
Rosa presentsnöre eller sidenband


  • Starta med alla förberedelser

  • Jag köpte billig mandelmassa på Willy´s .... 39 kr för ett helt kilo. Totalt använde jag bara ett par hundra gram till mina grisdekorationer så du kan tro att det blev billigt jämfört med köpta marsipanfigurer
  • Välj själv vilken kulör dina grisar skall ha. Första omgången blev VÄLDIGT rosa, så jag var betydligt sparsammare med färgen den andra gången. Ta bara någon droppe i taget så mandelmassan inte blir självlysande ;-)
  • Jag använde en rostfri skål när jag knådade in färgen (för att det inte skulle missfärga mina ljusa plastbunkar)
  • Jag rekommenderar också att du använder tunna plasthandskar när du skall färga mandelmassan
  • Blir det för kladdigt är det bara att pudra över vanligt vetemjöl (som också kan vara bra att ha när du bakar ut grisarna
  • Sen är det bara att forma dina kultingar :-)
  • Förvara dom i burk med lock eller under plastfilm så de inte torkar ut i väntan på den färdiga tårtan

  • Vispa chokladmoussépulver eller chokladpuddingpulver med gräddblandad mjölk (följ instruktionerna på förpackningen MEN minska vätskan med 0,5 dl eftersom vi vill att puddingen skall bli ganska fast i konsistensen). Vispa gärna med elvisp om du har så den blir riktigt fluffig. Jag tillredde pudding för 4 personer men då blev det lite kvar som jag fick smaska i mig
  • Använd gärna en finare pudding eller ännu hellre en mörk chokladmousse (om du inte vill tillaga din egen moussé från grunden)
  • Låt chokladpuddingen sen stå i kylen tills det är dags att börja tårtbygget

  • Chokladganachen gör jag genom att koka upp 2 dl vispgrädde med 2 msk smör i en kastrull
  • Ta kastrullen med den kokande grädden från spisen och vispa i 2 msk vaniljsocker
  • Lägg i 200 gram mörk blockchoklad ELLER en fin mörk choklad med hög kakaohalt i den varma grädden (bryt den i smådelar)

  • Vispa nu ordentligt tills all choklad smält
  • Ganachen skall bli jämn, blank och slät
  • Ställ kallt och vänta in att den skall börja stelna
  • Rör ofta i ganachen så den behålls jämn och slät även när den börjar stelna
  • Låt inte chokladen bli allt för hård och fast, tänk på att du skall kunna bre/hälla ut den på tårtan sen

  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springformen med löstagbar kant

  • Ställ chokladbitarna runt kanten med släta sidan inåt

  • Om tårtbotten är för stor för att få plats innanför chokladbitarna så skär du bort lite runt kanterna
  • Pressa ner den understa tårtbotten i formen och tryck till så den ligger platt

  • På det understa lagret breder du ut eller häller ut hälften av chokladganachen
  • Se till att den kommer ända ut i kanterna och nuddar chokladbitarna
  • Har du mycket chokladmoussé kan du breda ut även lite av den här
  • Lägg på tårtbotten nummer två och pressa lite försiktigt så den kladdar fast i chokladen

  • Dags för chokladmoussén .... ta ett rikligt lager
  • Jag hade hackad choklad som jag strödde på en av tårtorna. Hade dessutom kvar lite chokladknappar från tidigare bak, dessa strödde jag på den andra tårtan istället ..... helt valfritt
  • Lägg den tredje och sista tårtbotten (locket) på moussén och kläm till så att det inte finns luft kvar emellan lagren
  • Nu häller du över eller breder på den sista halvan av ganachen
  • Om du vill ha en slät och blank yta skall ganachen hällas på innan den stelnat för mycket. Vill du ha lite struktur på chokladen är det bara att vänta tills den är kall och du kan klicka ut den och dra runt med sked
  • Om du råkat glömma ganachen i kylen (som jag lyckats göra nån gång) och den är stenhård när du tar ut den .... ja, då kan du bara smälta om den igen på låg värme och börja från början med kyl, röra, kyl, röra .... tills den blir som du vill i konsistensen

  • Lägg på dina smågrisar och rumpor ....
  • Ställ in tårtan i kylen så att chokladen stelnar
  • Du kan med fördel göra tårtan dagen innan
  • Ta loss sidan på formen och dra försiktigt tårtan från botten över till en tallrik, en bricka eller ett tårtfat
  • Knyt rosa presentsnöre eller rosa sidenband kring "badbaljan"

Godast blir tårtan om den får stå framme en timme eller två innan servering sen. Det finns annars risk för att chokladganachen är för hård och att det blir svårt att skära tårtan