Smaskens är bara förnamnet ! Finns inte mer att tillägga .... punkt

Övergrädda inte kakan bara .... den ska vara mjuk i mitten och dumlekolan så där seg att den
fastnar i tänderna ;-) Med en klick grädde blir den till rena efterrätten.
Den här "kladdisen" kan vem som helst göra .... så ta med barnen in i köket !


Till en rund springform med löstagbar kant behövs :

3 Ägg
2 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Kakao
1 kryddmått Salt
2 dl Vetemjöl
150 gram Smält Smör
20-25 Dumlekolor

Smör och Ströbröd till formen
(gärna bakplåtspapper till botten)
Florsocker att pudra på som dekoration
  

  • Se till att du har allt hemma .... och att du har lite extra av dumlekolan (i fall du inte kan hålla fingrarna borta)
  • Värm upp ugnen till 175 graders värme (jag körde varmluftsfunktion)
  • Starta med att försiktigt smälta smöret i en kastrull. Låt det sedan stå och svalna 
  • Knäck äggen i en bunke/assistent
  • Tillsätt strösockret 

  • Vispa ägg och socker pösigt på hög hastighet, antingen med elvisp eller i assistent
  • Tillsätt sedan kakao, vaniljsocker, salt och vetemjöl
  • Nu kan du ta det lite försiktigt med vispningen .... de torra ingredienserna skall bara blandas med äggsmeten 

  • Häll det avsvalnade smöret ner i chokladsmeten samtidigt som du försiktigt rör om, antingen med en slev eller på lägsta hastighet om du har maskin
  • När allt blandat sig väl är själva kaksmeten klar !

  • Gör i ordning springformen. Jag tycker alltid det är lättare att spänna fast ett bakplåtspapper i botten på formen innan jag smörar och ströbröar den. Bakplåtspappret gör att man lättare kan flytta kakan senare .... och inget fastnar i botten av misstag 

  • Dumlekolan delar du enklast med sax. Klipp varje kola i ca 4-5 bitar
  • Vänd sedan ner lite mer än hälften av godiset i chokladsmeten .... spar lite till senare

  • Klicka ner smeten i formen som du smörat och bröat nyss .... sprid ut den till ett jämt lager 

  • Kakan gräddar du långt ner i ugnen under ca 20-30 minuter (175 grader)
  • Efter halva tiden (eller lite mer åt slutet) lägger du på de sista bitarna av dumlekola. De får nu ligga med och smälta på toppen av "kladdisen"

  • Nu gäller det att hålla koll !!! Din kaka kan vara färdig efter 20 minuter eller långt efter 30 .... det beror på ugnen och kakformens storlek
  • Känn efter lite då och då med en provsticka eller med fingret på kakans mitt. Det skall inte vara löst och rinnigt på mitten utan precis bara "lagom" mjukt och segt 
  • Min kaka va klar efter 25 minuter ..... men jag kunde nästan tagit ut den nån minut tidigare ändå 

  • Låt kakan svalna lite, ta bort kanterna på formen och dra över "dumlekladdisen" till ett fat eller en bricka
  • Pudra florsocker över kakan så ser den riktigt proffsig ut, servera med vispad grädde eller en klick vaniljglass :-)