Så här enkelt gör jag min vardags chili con carne. Skulle kanske mer säga att det är köttfärssås med vita bönor ;-)
Men den är perfekt när det skall gå snabbt. Naturligtvis är det ju bara att öka på mängden sambal olek ifall du inte har allt för känslig mage ;-) Eller varför inte riva i en massa vitlök när du steker färsen ....
det här är verkligen en vardagsrätt som du kan "piffa" till på eget vis vartefter du vågar och vill experimentera i köket.
En enkel bas att utgå ifrån tycker jag

Fungerar utmärkt att laga mycket för att sedan göra matlådor för frysen och kommande behov


4-6 stora portioner (beroende på hur mycket bröd och ris som serveras till):

ca 700 gram Blandfärs eller Nötfärs
½ tsk Salt
500 gram Krossade tomater på burk eller tetra
1 burk Vita Bönor i tomatsås (ca 425 gram)
1-1½ tsk Sambal Olek
1-1½ kryddmått Vitlökspeppar
2-3 msk Ketchup 

liten klick smör till stekning
Ris till valfritt antal personer

  • Börja med att koka riset
  • Värm en stekpanna och klicka i lite smör
  • Fräs köttfärsen tills den är genomstekt
  • Salta och rör om

  • Häll över bönorna och de krossade tomaterna

  • Krydda med sambal olek och vitlökspeppar

  • Rör runt ordentligt, låt det puttra på och provsmaka då och då
  • Fyll på med ketchup och känn efter om du måste krydda ytterligare

  • I vår familj är det stark mat som gäller, men till vardags så här brukar jag låta var och en få krydda på mer själva vid matbordet om så önskas ..... jag undrar hur många kilo sambal olek min sambo egentligen äter per år ;-)
  • A och O är provsmakning .... allas våra smaklökar är olika och du kanske vill krydda mer än det som står i receptet ?

  • Låt köttfärsgrytan stå och puttra tills riset är klart .... servera gärna med något gott bröd till också