Enklaste tänkbara brödet ..... gör dubbel sats och grädda båda formarna samtidigt (kallas effektivisering ..... ha ha ha). Ett saftigt vitt bröd som dock ger dig lite extra fibrer i form av de rivna morötterna.
 Såg en bild på bröd som gräddats i springform och googlade fram lite olika recept. Så här blev mitt morotsbröd ! Prova också att byta ut morötter mot rödbeta .... kolla in DET HÄR RECEPTET ska ni få se

Till en rund springform (1 bröd) behövs :

12 gram färsk Jäst (1/4 paket)
2 dl Mjölk (använd laktosfri så kan fler äta av brödet)
1 tsk Salt
1 msk Rapsolja
100 gram rivna Morötter (ca 1 medelstor)
5-6 dl Vetemjöl, Vetemjöl Special eller Manitoba

Springform med löstagbar kant
Bakplåtspapper

  • Jag älskar min nya assistent så jag gör degen i den fast det skulle gå lika bra att knåda ihop för hand .... man blir snabbt bortskämd ;-)
  • Lägg bakplåtspapper i formen, tryck och vik upp efter kanterna så det inte bildas veck 
  • Riv moroten eller morötterna på fint rivjärn eller använd mixer med rivjärns tillbehör. Viktigt att moroten är finriven
  • Det skall bli ungefär 100-110 gram färdigrivet

  • Värm mjölken i micron eller i en kastrull. Den skall bara vara fingervarm, ljummen (max 37 grader)
  • Smula ner en fjärdedel av ett jästpaket, ca 12 gram, i en bunke
  • Häll mjölken över och blanda runt tills jästen smält

  • Tillsätt salt och olja
  • Blanda ner de rivna morötterna och det mesta av vetemjölet. Spar lite så du kan fylla på vartefter du knådar degen

  • Arbeta degen smidig, den skall inte vara kladdig, men inte heller torr och hård
  • Vänd upp degen på mjölat bakbord och knåda 
  • Forma degen till en fin boll

  • Lägg degen i formen och tryck ut den mot kanterna

  • Använd en gaffel eller en "brödnaggare" .... stick rikligt med hål i brödet
  • Låt nu formen med morotsbrödet jäsa under en duk i minst 1 timme

  • När brödet jäst upp till det dubbla värmer du ugnen till 225 grader
  • Grädda brödet mitt i ugnen under ca 15-16 minuter. Ytan skall få en fin färg
  • Ta ut ur ugnen och låt det svalna lite i formen innan du lyfter upp bakplåtspappret med brödet. Vik försiktigt ut kanterna på pappret .... och vips .... ett härligt morotsbröd

  • Jag har införskaffat flera springformar eftersom jag bara älskar att använda dom .... (se flera av mina recept). Här passar jag på att baka 2-3 morotsbröd samtidigt och kan dessutom grädda alla samtidigt i varmluftsugn. Kan inte bli smidigare :-)

  • Ät nybakade med smör, ost och marmelad (eller välj ett nyttigare alternativ)
  • Går fin fint att frysa in