Nybakta sirapslimpor till kvällsfikat .... mums !

Det finns en massa olika recept på sirapslimpor och de flesta är ganska lika,
men det här är mitt bästa recept som jag använde mycket för flera år sedan,
men sedan glömt bort. Idag blev det nybakt när sonen kom hem och mellanmålsmackan
slank ner fort .... och en till .... och en till .... :-)

Välj om du vill baka ut limporna i brödformar eller bara på plåt, fungerar vilket som

Du behöver till 2 limpor:

50 gram Smör
5 dl Filmjölk
50 gram Jäst (bäst att baka på färsk, men funkar med torrjäst också)
2 dl Mörk Sirap (eller blandat med brödsirap)
2 tsk Salt
6-7 dl Vetemjöl
6 dl Rågsikt

(lite olja att smörja med om du skall baka i brödform)

  • Smält smör i en kastrull
  • Häll i filmjölken och ljumma vätskan till 37 grader (fingervarmt).
    Vätskan får INTE bli för varm då jästen förstörs om det blir för varmt

  • Smula ner jästen i en bunke
    (om du skall baka på torrjäst så blandar du istället torrjästen med mjölet längre fram)
  • Häll över den ljumna filen och smöret
  • Lös upp jästen i degvätskan
  • Tillsätt salt och sirap
  • Blanda väl

  • Tillsätt mjölet ..... lite i taget. Spar en deciliter av vetemjölet till utbakningen
  • Knåda degen väl, helst med maskin

  • Degen skall vara blank, fin och släppa lätt från bunkens kanter .... då är den färdig knådad
  • Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa under en handduk i 45-60 minuter.
    Degen skall nästan ha blivit dubbelt så stor när den är färdigjäst

  • Dela degen i två delar
  • Knåda degen blank och fin .... du kan behöva lite av det sparade mjölet
  • Välj om du vill lägga bröden direkt på en bakplåt med bakplåtspapper eller
    om du vill olja in två brödformar och grädda bröden .
    Jag visar här exempel på båda varianterna (2 bröd får rum på samma bakplåt)
  • Strö lite vetemjöl på toppen

  • Nu skall bröden jäsa en timme till under bakduk
  • När 45-60 minuter gått sätter du ugnen på 200 grader
  • Gör små snitt med vass kniv på brödets ovansida

  • Grädda bröden långt ner i ugnen (antingen på plåten eller i 2 brödformar)
  • Efter ca halva tiden (15 minuter) lägger du en bakplåt över limporna i ugnen eller
    aluminiumfolie så att inte ovansidan på bröden blir brända
  • Efter totalt 35-40 minuter är dina sirapslimpor klara

  • Låt bröden vila i formen eller på plåten en stund innan du skär upp det.
    Risken är att limpan blir för degig om du är för snabb .... ha ha

Fungerar utmärkt att dela i halvor och frysa in i påsar. Sen tar du bara fram så mycket som
går åt för ett par dagar i taget, alltid färskt bröd till frukost, mellis eller kvällsfika :-)