Blev så inspirerad av de enkla baguetterna jag bakade i veckan, så jag utgick från grundreceptet, tillsatte valnötter och havrekli, lät degen stå under natten och bakade på morgonen ut några otroligt härliga baguetter som vi avnjöt till frukost. Inte varje dag jag äter nygräddat bröd på morgonkvisten. Du kommer säkert att vilja prova dig fram med lite olika mjölsorter, frön eller nötter .... tänk bara på att hela grunden är att degen skall jäsa många timmar, helst 8-12 timmar, och inte knådas vid utbakning. Ångan i ugnen gör ytan hård och tack vare att du inte knådar degen efter jäsning blir insidan underbart seg ....

Till mina nygräddade Valnötsbaguetter använde jag:

6 dl Manitoba Cream mjöl
0,5 dl Havrekli
1,5 tsk Salt
3 kryddmått Torrjäst (såååå smidigt att alltid ha hemma)
2 dl Valnötter (innehåller massor av Omegafetter)
3 dl Vatten (rumstempererat räcker)

+ mjöl vid utbakning

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål/degbunke

  • Hacka valnötterna till lite mindre bitar

  • Blanda valnötter och de andra torrvarorna med degkrok eller i assistent

  • Fyll på med vatten och knåda degen väl, den skall vara mjuk, men ändå inte fastna i bunkens kanter

  • Lägg degen i en mjölad skål eller låt degen ligga kvar i bakbunken
  • Strö lite mjöl över

  • Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten (eller från tidig morgon fram till kvällen om du hellre vill ha nygräddat till kvällsfikat eller middagsbuffén)

  • När degen har jäst 8-10 timmar ser den så här kladdig ut ....
  • Häll försiktigt ut den på mjölat bakbord, tryck och knåda INTE
  • Pudra degen med mjöl och dra försiktigt ut kanterna tills du fått en rund eller rektangulär "kaka". Hela grejen är att luftbubblorna skall få vara kvar i degen så hantera den varsamt

  • Vik sedan degen på mitten och forma den genom att fortfarande bara dra lätt i degen

  • Dela den dubbelvikta degbiten på längden till 2 avlånga baguetter

  • Snurra försiktigt degbiten så den blir som en spiral
  • Lägg baguetterna på bakplåtspapper
  • Sätt ugnen på 275 grader
  • Nederst i ugnen ställer du in en plåt eller form som du fyller med lite vatten. På så sätt bildas ånga i ugnen
  • Bäst är om du även ställer in bakplåten i mitten av ugnen så att den är riktigt varm när du lyfter över brödet på bakplåtspappret

  • När ugnen nått rätt temperatur och bakplåten är varm, flyttar du över bröd och papper till den heta plåten
  • Grädda i mitten och se till att det finns vatten kvar i den undre plåten
  • Bröden gräddas i ca 15 minuter och under de sista minuterna vädrar du ut lite ånga ur ugnen genom att öppna lite på luckan några gånger

  • Brödet skall ha ordentlig färg och vara hårt på ytan
  • Servera rykande färska .... (funkar även dagen efter kan jag intyga.... fniss)