Variera bullbaket och testa dessa lite "finare" bullar med wienerbrödskänsla. Degen behöver inte jäsa utan skall bakas ut direkt och sen stå på plåten mellan 2-3 timmar innan gräddning. Med en fyllning på smör och mandelmassa blir bullarna saftiga och riktigt lyxiga. Lätta att baka, alla kan prova receptet utan problem

Du behöver till 30-40 stora bullar (eller 50 av den mindre sorten):

50 gram Jäst (gärna jäst för söta degar)
4 dl kall Standardmjölk
400 gram Margarin eller Smör
2 msk Strösocker
ca 12 dl Vetemjöl

Fyllning:

100 gram Mandelmassa
200 gram Margarin eller Smör
1 msk Vaniljsocker
3 msk Strösocker

Till topping:

1-2 Ägg (uppvispade)
Flagad Mandel
Pärlsocker


  • Börja med att lösa upp jästen i mjölken (löser sig lite dåligt eftersom det är kall mjölk)

  • Finfördela smöret och lägg det i mjölkblandningen tillsammans med strösockret

  • Börja knåda degen med degkrok eller för hand och tillsätt mjöl lite allt eftersom smöret och resterande ingredienser blandar sig
  • När allt mjöl är tillsatt knådar du degen länge och väl så att inga smörklumpar finns kvar. Degen skall vara slät, jämn och blank när den är färdigknådad (låt det ta den tid det tar)

  • Ta upp degen på mjölat bakbord och låt den vila medan du gör i ordning fyllningen

  • Mixa, mosa eller vispa ingredienserna till fyllningen. Smöret skall bli vitt och poröst så en elvisp eller matberedare kan vara ett stort plus att använda sig av

  • Ställ ut fina pappersformar på en till två bakplåtar. Jag gillar maffiga bullar, så jag blev glad när jag hittade dessa vackra, ganska stora muffinsformar som jag använde mig av

  • Kavla nu ut degen på det mjölade bakbordet, svårt att säga tjocklek, men så där en 3-4 mm tjock ungefär
  • Skär degen i fyrkantiga bitar, 10 x 10 cm, om du vill ha riktigt stora härliga bullar (mycket mindre om du har små bullformar)

  • Lägg en klick fyllning på varje degfyrkant, ca ½-1 msk
  • Vik ihop hörnen på degen och skapa ett litet degknyte som du nyper ihop upptill och på sidorna (så inte all fyllning rinner ut direkt i ugnen)
  • Lägg ner dina degknyten i bullformarna/muffinsformarna. De skall täcka ungefär halva till 2/3 av formen
  • Låt nu dina bullar jäsa under en handduk i 2-3 timmar

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Knäck ägget (eller 2) och vispa det lite lätt i ett glas eller skål
  • Pensla dina färdigjästa bullar med ägget
  • Strö lite flagad mandel och pärlsocker på bullarna

  • Grädda långt ner i ugnen ca 10-12 minuter. Stora bullar behöver någon extra minut och små får du ha koll på redan efter 8 minuter ....

  • När bullarna är gyllenbruna är de klara
  • Lägg över de färdiggräddade bullarna på ett galler och låt de svalna helt innan du packar dem i påsar eller brödburkar

Baka mycket på en gång och fyll frysen med fina, lyxiga wienerbullar
för eventuella oväntade besök :-)