Den här mjuka kakan med härligt söt topping kan jag äta flera stycken av .... på raken,
trots att det är sött och mäktigt ;-) Så vansinnigt gott !!! Smak av både smör, vaniljkräm
och mandelmassa .... plus lite choklad. Kan det bli bättre ?

Receptet fick jag 2005 av en god vän och jag bakade kakan flera gånger
med samma fina resultat. Sen försvann receptet och det dök inte upp förrän nu ....
snart 10 år senare .... men bättre sent än aldrig ..... mums !

Till en stor långpanna behövs:

200 gram Smör (eller margarin)
4 Ägg
4 dl Strösocker
2½ dl Mjölk
3 tsk Bakpulver
3 tsk Vaniljsocker
6 dl Vetemjöl

Till krämen på toppen behövs:

150 gram Smör
1½ dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
3-4 dl färdigvispad, fast Marsankräm (gjord på pulver och mjölk)
ca 200-250 gram Mandelmassa
Kakaopulver till dekoration

  • Smält smöret till kakan
  • Värm upp ugnen till 200 grader
  • Lägg ordentligt med bakplåtspapper i din långpanna .... det skall även gå upp efter kanterna 
  • Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret
  • Vispa på full hastighet tills smeten blir vitaktig och riktigt fluffig

  • Tillsätt vetemjölet, vaniljsockret och bakpulvret
  • Rör försiktigt runt och fortsätt sedan att tillsätta mjölken och det smälta smöret under omrörning

  • Se till att smeten blandar sig och blir slät och jämn
  • Häll ut kaksmeten i långpannan med bakplåtspappret i
  • Fördela smeten jämt i formen, använd slickepott eller sked

  • Grädda kakan mitt i ugnen under ca 15 minuter. Kakan skall hinna torka till även i mitten och ytan skall bli gyllenbrun. Prova om kakan är klar med hjälp av en provsticka

  • För att toppingen inte skall rinna runt åt alla håll och kanter brukar jag platta till ytan med handen, en grytlapp eller stekspade när den kommer ur ugnen. På så vis blir kakans yta platt och inte upphöjd på mitten
  • Låt nu kakan stå och svalna medan du gör krämen till toppen !

  • Blanda ihop en marsankräm med hjälp av instruktionerna på förpackningen. Det skall bli 3-4 dl färdig kräm och den måste vara riktigt fast, inte såsig eller lös 
  • Ställ åt sidan så den får tjockna till 

  • Smöret måste vara mjukt, rumstempererat, annars är risken att det blir små smörklumpar i krämen vilket inte är särskilt gott att få i munnen
  • Blanda med hjälp av en elvisp ihop smöret med vaniljsockret och florsockret

  • Klicka ner den kalla, fasta marsankrämen och vispa oavbrutet på hög effekt tills allt blandat sig fint. Se eller smaka så att inga smörklumpar finns med i krämen

  • När kakan är kall och krämen färdig är det bara att bre ut den på toppen. Ett tjockt härligt lager av krämen som skall täcka hela kakan

  • Använd ett stort rivjärn och riv mandelmassan grovt över kakan och krämtäcket. Som ett grovt strössel av mandelmassa täcker nu detta krämen som hamnat under 
  • Pudra hela kakan med kakao .... snyggt OCH gott
  • Bäst är att hela kakan får kylas av en stund innan du skär upp den i bitar. Den kladdiga krämtoppen blir svår att skära i om den är för lös ..... så en stund i kyl eller frys gör det enklare att skära kakan senare

  • Dra kakan ur formen med hjälp av bakplåtspappret eller skär direkt i formen
  • Gör valfria storlekar på bitarna och lossa bit för bit med stekspade, kniv eller osthyvel. Lyft över till serveringsfat eller i burkar. Dessa kakor är svåra att stapla med tanke på krämen, så packa godbitarna med omsorg :-)
  • Går utmärkt att frysa in