Ta dig tid .... för det tar en stund ... och fyll frysen med härliga färsfyllda piroger. 

Bara att plocka fram till mellis, utflykter, innan träning, till kvällsfikat eller .....
ta flera stycken, värm och ät som middag med en stor, god sallad till :-)

Färsen gör du precis som du behagar. Med mycket kryddor, hetta eller väldigt mild
för dom mindre barnen. Detta recept är en medelvariant som visserligen har smak,
men du kan absolut tillsätta mer vitlök och chili om du inte är rädd för lite "sting"

Degen skall jäsa lite i omgångar och den är gjord på riktigt smör och mjölk ....
bland de godaste pirogdegarna jag smakat faktiskt .... hur lätt som helst att göra
pirogerna, bara du har tid .... och jag kan lova att det är värt det !

Jag gjorde 32 stycken piroger på en gång, när jag ändå var i farten, men du kan
bara halvera hela receptet om du inte vill göra så många första gången

Till degen (ca 30-35 st) :

100 gram Smör
4 dl Mjölk
1 dl Vatten
25 gram Färsk Jäst (½ paket)
1½ tsk Salt
1½ tsk Strösocker
1 Ägg
ca 14 dl Vetemjöl

1-2 Ägg att pensla pirogerna med

Till Köttfärsfyllningen:

800-900 gram Nöt- eller Blandfärs
2-3 Gula Lökar eller en blandning av olika löksorter
1 medelstor Röd Färsk Chili
4-6 st Vitlöksklyftor (eller fler)
(du kan också byta ut till färsk vitlök eller SOLO vitlökar)
ca 1½ dl finhackad Färsk Persilja (eller bladpersilja)
1½ tsk Strösocker
1½ tsk Salt
1½ tsk Vitlökspeppar
1½ dl Tomatpuré
Valfritt: En liten nypa Chilipulver eller Sambal Olek

ca 1 dl Rapsolja att steka i

 

  • Starta med degen som skall jäsa i omgångar, färsfyllningen kan du göra om en stund
  • Smula ner jästen i en stor bunke. Bäst är att knåda degen med assistent
  • Smält smöret i en kastrull
  • Blanda mjölk och vatten, blir totalt 5 dl vätska

  • När smöret smält tillsätter du vätskan och värmer en kort stund tills degvätskan är ljummen, fingervarm (får ej vara för varm då jästens jäskraft förstörs)
  • Häll den ljumna vätskan över jästen och rör lite lätt så den smälter

  • Knäck ett ägg och tillsätt i vätskan
  • Tillsätt salt och socker
  • Rör runt

  • Nu kan du börja tillsätta vetemjölet, lite i taget
  • Knåda degen ordentligt så den blir spänstig och fin, därför skall du tillsätta mjölet lite åt gången så inte degen blir för hård
  • Du kan spara lite av mjölet tills det är dags att kavla ut degen

 

  • Nu skall degen jäsa en första gång
  • Strö lite mjöl på toppen och lägg en handduk över
  • Låt degen jäsa mellan 1-2 timmar eller tills den blivit dubbelt så stor. Skulle du vilja göra annat emellan är det ingen katastrof om degen står längre .....

 

  • Färsfyllningen gör du genom att först förbereda grönsakerna
  • Finhacka chilin, vitlöken, löken och persiljan

  • Hetta upp en stekpanna med oljan
  • Fräs de hackade grönsakerna så att löken mjuknar något och smakerna släpper ur chili och vitlök
  • Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt
  • Smaksätt med salt, peppar, socker och tomatpuré
  • När allt är blandat och klart kan du smaka av ..... kanske vill du tillsätta mer kryddor, ja, kanske till och med lite chilipulver ?
  • Låt nu fyllningen svalna
  • TIPS: Färsfyllningen kan ju göras egentligen när som helst ..... du kan ju också använda rester från tacofredagen eller köttfärssåsen

  • När pirogdegen har jäst till minst den dubbla storleken är det dags att hälla ut den på ett mjölat bakbord
  • Knåda lätt och dela sedan degen i ca 30-35 lika stora bitar (färre bitar om du vill ha stora piroger, fler bitar om du hellre vill göra flera små piroger)
  • Rulla varje degbit till en fin rund boll
  • Låt dem ligga kvar på bakbordet och jäsa ytterligare en liten stund (15-30 minuter)
  • Under tiden förbereder du bakplåtar med bakplåtspapper på

  • Kavla sedan varje boll till en platt rundel, ganska tunn,
    annars blir det mycket bröd att tugga när pirogen är färdiggräddad ;-)
  • Lägg en stor matsked/klick/hög med färs på mitten (uppskatta på ett ungefär hur färsen skall fördelas för att räcka till samtliga degbitar)
  • Vik ihop degen över färsen så att den täcks. Viktigt är att den övre kanten ligger INNANFÖR den nedre degkanten. Om vikningen sker kant i kant kommer pirogen att öppna sig under gräddningen och fyllningen rinna ut !!! Så kolla in bilden ordentligt !!!

  • Här ser du på bilderna hur jag vikt pirogen
  • Kläm till den övre degen mot den undre degen lite lätt med fingrarna
  • När du sen flyttar över pirogen på bakplåten vänder du den upp och ner ! Alltså hamnar den överlappande delen uppåt och den kortare degkanten nedåt .... hänger ni med ? ..... ha ha ha. Då kommer fyllningen att stanna kvar i pirogen och inte rinna ut på plåten
  • Ett litet tryck med fingret skadar inte för att "låsa" degens kanter mot varandra

  

  • När alla piroger ligger färdigfyllda på plåtarna bör de jäsa igen för att få ett
    fint runt, fluffigt utseende ;-)
  • Jag lät mina piroger stå i ca 30 minuter
  • Värm under tiden upp ugnen till 225 grader
  • Vispa lätt 1-2 ägg i en skål och pensla de färdigjästa pirogerna rikligt
  • Grädda mitt i ugnen, en plåt i taget mellan 8-12 minuter, beroende på hur små
    eller stora piroger du valt att göra

 

  • Pirogerna skall få fin färg och bli härligt rundade i formen
  • Låt pirogerna svalna på plåten eller på galler .... om du inte skall provsmaka lite på en gång ;-)
  • Jag packade mina kalla piroger i plastburkar med smörpapper emellan ..... och sen direkt in i frysen. Funkar också att frysa dem lite lätt och sen paketera i plastpåsar

  • Nu är det bara att plocka fram så många man vill ha och värma på i micron.
    Går att äta kalla, men smakerna kommer fram mycket bättre om man värmer på
    pirogerna lite vid servering