En enkel vardagsrätt som lagas under tiden riset kokar ... mycket smak av senap och rejält med champinjoner. 13-åringen är dock ingen svampälskare och jag vet flera av våra bekanta som inte får i sina barnen champinjoner .... synd .... men å andra sidan blir desto mer över till oss ;-)

Billigt, lätt- och snabblagat, perfekt rätt att frysa in i matlådor

Till 4 stora portioner behövs:

650-700 gram Blandfärs/Nötfärs
½-1 tsk Salt
250-300 gram avrunna skivade Champinjoner på burk

(ca 600-700 gram innan du hällt av vattnet från burkarna)
½-1 dl Senap (någon original variant)
2,5 dl Grädde/Matlagningsgrädde
2,5 dl Standardmjölk (lite mer om du önskar mer sås)
1-2 tsk Maizena Såsredning
(funkar med både den för ljusa eller mörka såser)
1 tsk Kinesisk Soja
1 kryddmått Svartpeppar

  • Börja med att koka ris efter förpackningens instruktioner

  • Lägg en liten klick smör i en varm stekpanna
  • Stek köttfärsen
  • Salta den mindre mängden salt till en början. Det är bara att salta mer senare vid provsmakning

  • Öppna champinjonburkarna, låt vattnet rinna av och häll champinjonerna i färsen
  • Blanda runt och fräs en liten stund tills all färs är genomstekt

  • Fyll på med senap, grädde och mjölk. Mängden senap väljer du efter smak .... börja med den mindre mängden och smaka av allt eftersom

  • Pudra maizenaredning över och rör ordentligt tills allt blandat sig och börjar tjockna lite. Vill du ha mer sås är det bara att hälla över ytterligare mjölk och ½-1 tsk redningspulver till. Naturligtvis kan man göra såsen tjockare med vetemjöl som rörs ut i mjölk, men jag tycker maizenaredningen är så smidig .... aldrig några klumpar eller mjölsmak på såsen

  • När grytan kokat ihop någon minut häller du över sojan, dels för smaken skull, men också för färgen
  • Pudra lite svartpeppar över
  • Nu gäller det att smaka av innan du serverar ..... behövs det mer salt ? Senap ? Ta för vana att alltid smaka av under tiden du lagar mat. Det är bara så du hittar rätt smak :-)

  • Servera med det nykokta riset och gärna några färgglada grönsaker