En super enkel pasta rätt som känns lite lyxig, både till vardag och fest. Allt kan förberedas god tid innan och pastan kokar du i 4-5 minuter strax innan servering. Här kan man använda fylld, färsk pasta av vilken sort man vill. Det finns många varianter att välja mellan och det är ofta extrapris på den färska pastan.

Eftersom jag serverade lufttorkad skinka som tillbehör blev det bra med en pasta fylld med skinka och prosciutto. Kokade upp en sås på grädde, mjölk och ost som endast smaksattes med salt och peppar. Vill du ha mycket proteiner serverar du pastan som tillbehör till skinkan istället ....

Du behöver till 5-6 portioner (halvera om du vill) :

500 gram Färsk fylld pasta, typ tortellini eller ravioli
3 dl Grädde (visp, mellan el. matlagning)
2 dl Mjölk (mellan el. standard)
3 dl Riven Ost (gärna med lite smak)
½ tsk Salt
1 tsk Vitlökspeppar (eller 3/4 tsk grovmalen Svartpeppar)
½ tsk Strösocker
½ Solo Vitlök (el. 2 klyftor vanlig vitlök)

2-3 Tomater
1 Gul Lök

Parmaskinka, Lufttorkad Skinka eller Prosciutto i valfri mängd
(minst ett par, tre skivor per person)
2 paket Mozzarellaost (ca 250 gram)
Olivolja (naturell eller med basilika smak)
(Färska Basilikablad om du vill dekorera riktigt fint)

  • Förbered en dekorativ tallrik med skivade tomater, mozzarella, tunt skivad lök och fina högar av skinka som du sen förvarar i kylen tills det är dags att servera

  • Såsen gör du genom att blanda grädde, mjölk och ost i en stor kastrull
  • Koka upp under kraftig omrörning
  • Krydda med salt, peppar och finriven vitlök
  • Låt såsen småputtra på svag värme under ca 8-10 minuter
  • Smaka av flera gånger eftersom vi alla tycker olika om smaker .... salta mer eller fyll på med mer riven vitlök om du känner för det, men tänk på att den lufttorkade skinkan som skall ätas till är ganska salt, så överdriv inte saltet i såsen

  • När det börjar närma sig middagsdags kokar du upp en stor kastrull med vatten, salta lite lätt i vattnet
  • När vattnet storm kokar lägger du i den färska pastan och sänker värmen något
  • Titta på förpackningen hur länge just din färska pasta skall koka. Det brukar vara mellan 3-6 minuter beroende på sort
  • Häll av pastavattnet och lägg pastan i en skål
  • Slå över grädd/ost såsen (som du kanske får värma på lite om den stått länge) och blanda runt försiktigt så att inte pastan spricker

  • När du nu ställer fram allt på bordet ringlar du lite olivolja över skinkan, tomaterna, löken och mozzarellan. Vill du att det skall vara riktigt dekorativt (och gott) strör du även färska basilikablad över tallriken och pudrar med lite vitlökspeppar

  • Låt sedan gästerna salta mozzarellan med flingsalt om de önskar och låt flaskan med olivolja stå framme

Tips:

Servera med vitlöksbröd 

Gör en underbar bönsallad till så kompletteras måltiden av ännu mer proteiner