Små fiberfrallor som passar bra till det mesta. Perfekt för magen och perfekt för ekonomin !

Att göra egna bröd är både kul, lätt och väldigt ekonomiskt. Även om du betalar en del vid första inköpet av alla ingredienser, kommer du snart att inse hur otroligt mycket pengar du kommer att spara på att baka eget bröd. Allt bröd du bakar kan frysas in, vilket gör att du alltid har färskt bröd hemma. Tina bara upp så mycket att det går åt inom max ett par dagar. På så sätt smakar brödet alltid nybakt.

När du lärt dig att baka och fått in rutin på det här grundreceptet, kan du prova dig fram med olika mjölsorter, mängder och modeller på bröd. Att tillsätta russin kan vara en god variation, eller solrosfrön .... Våga testa


Du behöver till 10-14 fiberfrallor:

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 msk krossat bovete
1 msk krossat linfrö

Blanda ihop detta och låt "svälla" några minuter

Tillsätt nu :

½ msk salt
1 msk honung
3 dl vetemjöl
2½-3 dl fint rågmjöl

  • Knåda allt till en deg, gärna med assistent om du har, annars får du jobba på med händerna.

  • Degen skall sedan jäsa under en bakduk i ca 1-1½ timme. När degen jäst färdigt och blivit nästan dubbelt så stor lägger du över den på ett mjölat bakbord.
  • Dela degen i ca 14 bitar.
  • Knåda och rulla varje bit till en avlång bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Nu skall de jäsa 30-60 minuter igen

  • Pensla småbröden med uppvispat ägg så de blir blanka och fina. Strö på lite krossat linfrö

  • Grädda sedan bröden 12-14 minuter i 225 graders ugnsvärme, i mitten av ugnen. Om du använder varmluftsugn kan du sänka värmen till 200 grader.
  • Håll ett öga på bröden, de skall vara gyllenbruna när de är färdiggräddade. Ta ut plåten och låt brödet svalna något på plåten

  • Nu är det bara att avnjuta småbröden eller frysa in i påsar för ett senare tillfälle