Spännande asiatiska smaker med mycket vitlök, selleri och sås på burk .... ja, då behövs inte så mycket andra kryddor. Nu finns det en uppsjö av färdiga marinader och såser på butikshyllorna. Jag tycker inte alls det är fusk (bara lite) att testa runt bland grytbaser, konserver och färdiga kryddblandningar. Rätterna jag lagar innehåller ju för övrigt bara rena råvaror. För oss här uppe i Norden är det svårt att få den där asiatiska känslan, utan de färska kryddorna och den "rätta" blandningen .... jag tycker därför det är underbart att det finns så mycket att välja på i butikerna nu

Receptet räcker till runt 4-5 personer:

200 gram Risnudlar (den lite tunnare sorten)
5-6 skivor färdigmarinerad Skinkstek, Fläskfilé eller Ytterfilé (runt 300-400 gram)

HÄR kan du hitta förslag på min favvo marinad. Ofta fryser jag in skivor av kött
eller
kyckling i min marinad så att det finns färdigt när det är dags att woka eller grilla

3 stjälkar Selleri
2 stora SOLO Vitlökar
2 medelstora Morötter
ca 2 dl konserverade Bambuskott
½-1 dl Rapsolja
1 burk (ungefär 300-350 ml) Teriyaki cooking sauce
(tex. Blue Dragon)

Smaka av och känn efter om du saknar salt, peppar, soja, sambal olek eller något annat

  • Lägg de hårda risnudlarna i blöt. Täck dem ordentligt med varmt vatten
  • Plocka fram ditt färdigmarinerade kött
    (eller kanske du
    marinerade kött enligt mitt favvorecept för några timmar sen)
  • Förbered grönsakerna
  • Skala och tärna morötterna
  • Skär sellerin i tunna skivor
  • Riv eller hacka vitlöken

  • Finstrimla det marinerade köttet (har även provat liknande recept med kyckling)
  • Öppna burken med bambuskott och låt rinna av

  • När allt är förberett, värm en stor stekpanna eller wok med rikligt av rapsolja
  • Fräs köttet snabbt på hög värme
  • Tillsätt vitlöken

  • När köttet är så gott som genomstekt tillsätter du alla grönsaker
  • Rör om så det inte bränns i botten ..... tillsätt mer olja om det blir torrt

  • Ta upp eller sila av glasnudlarna som nu legat och mjuknat något i vattnet
  • Tillsätt nudlarna i kött och grönsaksblandningen

  • Rör om och låt nudlarna blandas ordentligt med resten ......
  • Nu till det svåraste ;-) ..... öppna burken med Teriyakisås och häll över din anrättning

  • Rör runt, sänk värmen och låt nudlarna "koka in" såsen och mjukna ytterligare lite till
  • Jag tyckte inte det behövdes mer kryddor, men smaka av ...... kanske du vill tillsätta ytterligare något 

  • Efter en stund har du fått en krämig grönsakswok med smakrika köttbitar 
  • Servera precis som det är ..... passa på att fylla nån matlåda också eftersom det går jättebra att frysa in en sån här maträtt

Smaklig måltid !