Att baka egna småbröd eller frukostbullar är jätte enkelt. Själv så har jag aldrig följt ett recept i hela mitt liv, men nu var jag tvungen att mäta och väga det jag använde så jag skulle kunna dela med mig av dessa smarriga mackor.


Du behöver:

25 g färsk jäst (½ pkt) eller ½ påse torrjäst
3 dl mjölk
1 msk margarin
½ msk salt
2 msk honung
2 msk bovetekross
2 dl vanligt havregryn el. fiberhavregryn
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke
  • Smält margarinet och slå på mjölken. Låt mjölkblandningen bli ljummen/ fingervarm. Degspadet får aldrig vara för varmt när man häller det över jästen, för då kommer jäs effekten att försvinna.
  • Blanda nu mjölken, margarinet och jästen. (Om du inte har färsk jäst hemma, utan väljer den torra jästen i påse, så gör du lite annorlunda. Då blandar du alla TORRA ingredienser först med torrjästen och SEN häller du över mjölken, margarinet och honungen)
  • Fyll på med de andra ingredienserna och knåda degen länge tills den blir jämn, slät, blank och fin. Bäst är det ju med en bakassistent, men den här degen går ändå bra att knåda för hand om du inte har en maskin. Knåda länge och väl. Blir det för kladdigt tillsätter du bara mer mjöl, lite i taget, tills degen inte längre klibbar fast i bakbordet eller bunken.

  • Nu får degen jäsa 45-60 minuter, längre tid är bara en fördel. Degen skall bli ungefär dubbelt så stor.

  • Häll ut degen på mjölat bakbord utan att knåda den. Dela i 8 stora eller 12 små bitar.
  • Nu kan du knåda varje bit och sen forma till en boll.
  • Tryck sedan ut den lätt så att bullen formas till ett hamburgebröd.
  • Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper

  • Nu skall bröden jäsa igen, till nästan dubbel storlek (ca 30 min.).
  • Pensla sedan varje bröd med uppvispat ägg och strö över lite havregryn.
  • Grädda plåten med bröd långt ner i ugnen, i 225 graders ugnsvärme (i varmluftsugn räcker det med 200 graders värme).
  • Efter ca 10-12 minuter är bröden klara. Små bröd tar nån minut kortare tid, de stora kanske nån minut längre. Håll koll de sista minutrarna så du ser att bröden får fin färg utan att brännas.

Tips:

Just dom här bröden kan du dessutom använda som nyttiga hamburgebröd
(om du utesluter honungen).
Även om brödet är vitt och baserat på vetemjöl, så smusslar vi ner några fibrer för smaken skull. Du kan använda både vanligt havregryn eller fiberhavregryn beroende på hur du vill ha dina mackor. Tänk på att sedan komplettera med proteinrika pålägg och grönsaker.

Naturligtvis är bröd alltid godast nybakat, men dessa goda frukostbröd går precis lika bra att frysa in. Sen värmer du bara på så många mackor du vill ha vid varje tillfälle.