Jag testar lite olika varianter varje gång jag gör glödhoppor och du kommer snart att kunna höfta till lite när du bakar och ta vad som finns hemma. Grunden är vetemjöl, bakpulver och någon slags vätska ..... då helst fil eller yoghurt som lämpar sig bäst när du bakar med bakpulver (eller bikarbonat)

Du hittar ytterligare två varianter av glödhoppor i tidigare inlägg 
se Baka mumsigt bröd i stekpanna och Glödhoppor - mjukt tunnbröd för stora och små


Till 15-18 stora bröd har jag använt:


 8 dl Rågsikt

4 dl Vetemjöl
1½-2 tsk Salt
4 tsk Bakpulver
1 dl Sirap
5 dl Filmjölk

+ mjöl till utbakning


  • Blanda mjölsorterna och bakpulver i en bunke

  • Tillsätt salt, sirap och filmjölk
  • Knåda degen med maskin, slev eller händerna

  • Degen får inte vara torr, den skall vara mjuk och spänstig, men om den är så kladdig att den inte släpper från kanten av bunken tillsätter du bara lite mer vetemjöl
  • Dela degen i 15-18 bitar
  • Mjöla bakbordet och deglumpen lätt och kavla ut den till en platt "kaka"
  • Värm en stekpanna till ganska hög temperatur. Den skall vara helt torr

  • Grädda brödet i pannan, ett par minuter på varje sida. Använd stekspadar att vända brödet med
  • Reglera värmen efter behov eftersom spisar är olika, jag brukar inte kunna använda högsta värmen, för då bränns brödet .... prova dig fram, men brödet skall få fin gyllenbrun färg i alla fall .... på båda sidorna

  • Låt bröden svalna på galler eller på en handduk
  • Förvara i påsar och frys gärna in det som inte går åt under ett par dagar .... brödet är godast färskt, så jag gillar att ha dessa i frysen och plocka fram det som går åt för dagen