Saknar du jäst ? Saknar du matbröd till frukost ? Står du i sommarstugan utan ugn ?
Kommer det oväntat besök till kvällsfikat ? Är det utflykt med skolan imorgon ?
Tror du att du inte kan baka ? Vill småttingarna där hemma hjälpa till i köket ?

Här har du det perfekta brödet !!!! Busenkelt och riktigt gott om man äter dem ljumna och nygräddade.
Du gräddar brödet i stekpannan på spisen .... eller på stekbordet ute på grillen :-)

Det finns hur många varianter som helst på brödet, en del använder fil, andra yoghurt.
Brödkryddor av olika de slag kan tillsättas eller som här helt utan krusiduller.
Välj sirap eller honung som sötningsmedel i brödet eller avstå helt från det söta .....


Jag använde till 6 bröd :

3 dl Vetemjöl (+ någon dl till själva utbakningen senare)
1 dl Rågmjöl (fint eller grovt)
½-1 tsk Salt
½ tsk Bakpulver
1 tsk Bikarbonat
1-1½ msk Honung (sirap kan användas istället)
2½ dl Naturell Yoghurt

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  • Se till att bikarbonat och bakpulver fördelar sig ordentligt med mjölet

  • Tillsätt mjuk honung (funkar bra med flytande också om du har det) samt yoghurten
  • Blanda samman allt till en deg .... tillsätt ev. lite mer vetemjöl efter hand så degen går att knåda utan att den kladdar alltför mycket på fingrarna
  • Degen skall INTE jäsa utan tillagas direkt

  • Dela degen i 6 lika stora bitar
  • Använd mycket mjöl när du kavlar ut varje degklump till ett platt tunnbröd. Kavla inte för tunt, det är godast om brödet är lite tjockare (sen jäser det upp något när det gräddas också)
  • Om du inte har en kruskavel som jag använder på bilden, så kavlar du ut med vanlig kavel eller plattar till som om du skulle göra en pizzabotten. Sen måste du då nagga med en gaffel så att brödet inte jäser upp som en ballong när det gräddas

  • Värm upp en stekpanna på medelhög värme. På min induktionshäll pendlade jag mellan 6-7 under gräddningen
  • Inget fett eller liknande skall användas, utan pannan skall vara helt torr. Se till att inte överhetta så det börjar ryka och lukta bränt .... börja på lite svagare värme i så fall och höj efter hand du gräddar

  • Lägg det utkavlade, ganska mjöliga brödet i pannan och "stek"/grädda ca 1-2 minuter på varje sida. Brödet skall jäsa upp och få en fin gyllenbrun färg på båda sidorna. Det smakar bara gott om brödet fortfarande får vara lite mjukt i mitten

  • Lägg bröden på ett galler och låt de svalna lite
  • Förvara i plastpåsar
  • Går bra att frysa in


TIPS :

Ett tips är att göra degen hemma och ta med på utflykten i en försluten påse. Sen kan du steka dina bröd över öppen eld om du har tillgång till stekbord eller gjutjärnspanna. Du kan också linda upp degen på pinnar och använda som pinnbröd