Gluten- & Laktosfri Chokladkaka med Banan
Nu kan du njuta en god sockerkaka med smak av choklad och banan ..... precis som alla andra :-)
Provade att göra en kaka på helt glutenfria och laktosfria produkter .... gick perfekt
Glutenfritt blir alltid lite torrt, så ta ut kakan i tid så den inte övergräddas och blir torrare än nödvändigt. Med några bitar hackad laktosfri choklad i smeten så blev det liksom pricken över i !!!
Med en stor klick laktosfri glass till vid servering blev det rena desserten
Ingredienser till en rund springform med löstagbar kant:
2 Ägg
1½ dl Strösocker
100 gram Laktosfritt Smör
2 dl Rismjöl
1 dl Maizenamjöl
2 msk Psylliumfröskal
2 tsk Bakpulver
1 msk Vaniljsocker
½ dl Kakao
½ dl Laktosfri Mjölk
50 gram Laktosfri Block- eller Mjölkchoklad
1 medelstor mogen Banan
Glutenfritt Ströbröd och Laktosfritt Smör att smörja formen med
Gärna laktosfri glass eller vispad laktosfri grädde vid servering
- Börja med att förbereda vissa ingredienser
- Smält smöret försiktigt i en kastrull
- Mosa bananen
- Hacka chokladen i grova bitar
- Ställ detta åt sidan en stund
- Knäck äggen och mät upp strösockret i en skål
- Vispa på högsta hastighet tills äggsmeten blir vit och fluffig
- Mät upp alla torra ingredienser i en skål eller bunke
- Nu är allt förberett för att blandas samman
- Häll de torra ingredienserna i äggsmeten och fyll på med mjölk och smält smör under försiktig omrörning (eller vispar du på låg hastighet)
- När allt blandat sig till en slät smet häller du ner den mosade bananen och den hackade chokladen
- Vispa runt tills allt blandat sig
- Värm upp ugnen till 175 grader (jag körde varmluftsfunktionen)
- Gör i ordning formen som kakan skall gräddas i. Jag tycker det underlättar att lägga ett bakplåtspapper i botten på springformen. Spänn fast botten med pappret och klipp bort lite av det som sticker ut. Att ha papper i botten gör det lättare att dra över kakan till ett uppläggningsfat sen ..... och du behöver inte vända upp och ner på kakan heller när den skall ur
- Smörj hela botten och sidorna med laktosfritt smör
- Strö glutenfritt ströbröd i formen och skaka runt. Knacka ur överflödiga smulor över diskhon .....
- Fyll formen med choklad/banan smeten
- Släta ut smeten så den når ut jämt efter kanterna
- Grädda kakan mitt i ugnen (175 grader) under ca 25-30 minuter .... MEN håll koll !!! Den kan behöva både några minuter kortare eller längre tid beroende på ugn och funktion
- Kakan skall precis ha stelnat på mitten när den är klar. Övergrädda inte då det bara blir torrt och smuligt. Bättre att den är lite mjukare i mitten
- Låt svalna lite och tag sedan bort/lossa kanten från springformen
- Nu kan du bara borsta bort överflödiga brödsmulor/ströbröd och dra över kakan till ett fat med hjälp av pappret
- Servera med glass eller grädde !!!
Taggat med:
Föregående inlägg: Köttfärsspett med Örter & Vitlök
Nästa inlägg: Ugnsstekt Delikatesspotatis
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar