För att baka glutenfritt krävs att du följer färdiga recept väldigt noggrant. Att improvisera är inte det bästa eftersom det oftast inte blir så bra .... (låt andra ha gjort misstagen åt dig). Jag valde därför att titta in på hemsidor från företag som säljer glutenfria produkter och prova olika recept därifrån

Rent ekonomiskt är det en höjdare att baka sitt eget bröd ....
för dessa baguetter blev slutpriset under 25 kronor

Betyget talar för sig själv ..... min familj förstod inte ens att
det var ett glutenfritt bröd när de provsmakade :-)

Läs hela receptet och alla instruktioner innan du startar ditt baguette bak !!

Till 4 baguetter behövs:

25 gram Jäst (½ paket)
4 dl Ljummet Vatten
2 msk Psyllium fröskal, EJ hela frön !!! (tex. Risenta el. Finax)
2 msk Rapsolja
2 tsk Salt
1 tsk Stevia (el. strösocker)
400 gram Glutenfri Mjölmix (tex. Finax)
+ ca ½-1 dl till utbakning

  • Smula ner jästen i en degbunke
  • Tillsätt vattnet och sedan psylliumfröskalet (85% kostfibrer)
  • Rör ut alltsammans tills jästen löst sig i degspadet
  • Låt blandningen svälla i några minuter tills det blir som "tapetklister"
  • Vispa/rör nu ner olja, salt och stevia (el. socker) i den sega blandningen

  • När du skall tillsätta mjölet så väg det ordentligt. Att väga ger en mycket mer korrekt måttangivelse .... vilket jag märkte när jag bakade annat bröd med glutenfritt mjöl
  • Glutenfritt mjöl har en helt annan konsistens och det dammar mycket ;-) Väldigt likt potatismjöl i strukturen. Degen skall aldrig bli lika fast som "vanlig" bröddeg ..... den skall vara lösare
  • Nu skall degen knådas, helst med elvisp (degkrokar) eller assistent i 5 minuter. Det är viktigt att degen arbetas noga för bästa resultat

  • Häll upp degen på mjölat bakbord (ca 1 dl glutenfritt mjölmix)
  • Dela degen i 4 lika stora delar

  • Med hjälp av mjölet formar du degbitarna till 4 avlånga baguetter. Tillsätt INTE för mycket mjöl under tiden då bröden skall vara lite lösa i konsistensen
  • Lägg dessa på en bakplåt med papper
  • Låt nu bröden jäsa under en bakduk i 45-60 minuter

  • Sätt ugnen på 250 grader, gärna varmluft
  • Ställ in en ugnsfast form eller skål med vatten i botten på ugnen (så det bildas ånga därinne)
  • Innan du gräddar dina bröd sprayar du dom med lite vatten .... bara en liten dusch på varje så de blir lätt fuktiga
  • Använd en vass kniv och skär diagonala snitt på ovansidan av varje bröd

  • Grädda bröden mitt i ugnen (med vattenskålen kvar på botten i ugnen) i ca 10 minuter
  • Ta sedan ut vattenskålen, sänk temperaturen till 200 grader och grädda vidare i ca 6-8 minuter eller tills baguetterna har fått fin färg

  • Ta ut plåten och låt bröden kallna på ett galler, UTAN duk över

Fungerar utmärkt att frysa in