Kanelbullens Dag imorgon !!!

Här är receptet för alla med glutenintolerans. Med mjölkfritt margarin och laktosfri mjölk passar det även laktosintoleranta. Skippa dessutom att pensla bullarna med ägg och byt ut mot mjölk ..... ja, då kan de flesta med matallergier äta dessa bullar !!!

Bjöd sonen och sambon på ett smakprov och de undrade vad de skulle känna efter ... ? Ingen i familjen har alltså gluten och de fattade inte ens att bullarna var glutenfria .... ett mycket bra betyg måste jag säga :-)

Sen är det ju som med allt annat glutenfritt, det torkar snabbt och passar därför perfekt att kasta in direkt i frysen och sen plocka fram några i taget efter behov. Väntar med spänning på att få utlåtande av vänner som tyvärr har problem med glutenintolerans. Vore jättekul om ni som provbakar lämnar lite kommentarer (vill gärna lära mig mer om glutenfritt bröd)

Till 35-40 små bullar använde jag :

100 gram Margarin eller Smör (kan vara mjölkfritt)
3 dl Standardmjölk (kan vara laktosfri)
25 gram färsk Jäst (finns även för söta degar)
1 dl Strösocker
1 msk Fiberhusk
1 nypa Salt
1 nypa malen Kardemumma (valfritt)
7-8 dl Glutenfritt ljust Mjöl (finns i flera fabrikat)

Fyllning & Topping :

ca 100 gram Smör (kan vara mjölkfritt)
Massor av Vaniljsocker
Kanel om du inte bara vill ha vaniljbullar
Uppvispat Ägg att pensla med (eller mjölk/laktosfri mjölk)
Pappersformar för bullar eller lägg direkt på bakplåtspapper  

  • Smula ner ett halvt paket jäst i en bunke. Använd helst assistent eftersom glutenfri deg blir väldigt kladdig

  • Smält försiktigt smöret i en kastrull
  • Häll i mjölken och värm tills mjölken är fingervarm (ca 37 grader) 

  • Häll den ljumna smör/mjölkblandningen över jästen och rör runt tills jästen smält
  • Tillsätt fiberhusk, strösocker, salt och ev. kardemumma 
  • Rör ordentligt så allt blandar sig 

  • Tillsätt sedan lite mjöl i taget. Beroende på mjölsort så kan det behövas olika mängd .... ta det därför lugnt och blanda i pö om pö ...... spar lite mjöl till utbakning
  • Degen skall vara spänstig, lite seg och absolut inte torr och hård ! 

  • Lägg degen i en skål eller låt den ligga kvar i assistenten. Täck med en handduk och låt stå i minst 1½-2 timmar. Degen jäser inte upp lika mycket som "vanlig" deg .... så låt det ta lite tid under bakduken

  • När du ser att degen blivit lite porösare och den jäst upp lite så delar du den i två lika stora delar
  • Knåda degbitarna
  • Kavla ut varje degbit till en avlång, platt kaka (ca 40 x 25 cm) .... endast 3-4 mm tjock/tunn

  • Bred rumsvarmt smör (kan vara mjölkfritt) på hela degplattan.
    Ta rikligt med smör .... minst 50 gram per degplatta
  • Strö rikligt med vaniljsocker över
  • Vill du ha kanelbullar ? Ja, pudra då över kanel också (gör en med kanel och en med bara vanilj kanske)

  • Rulla försiktigt ihop degen från långsidan
  • Degen har en helt annorlunda konsistens än vetedeg, så ta det försiktigt när du rullar så den inte spricker sönder

  • Skär med en vass kniv bitar på ungefär 1-1½ cm (du kan självklart göra större bullar också) 

  • Lägg bullarna i pappersformar eller direkt på ett papper på plåten
  • Nu skall bullarna jäsa ytterligare ca 1 timme, helst under bakduken igen
  • När det börjar närma sig värmer du upp ugnen till 225 grader 

  • Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg eller med mjölk om det finns äggallergiker.
    Tyvärr är det lättare att bullarna fastnar i formarna när man penslar med mjölk .....
  • Strö pärlsocker på varje bulle
  • Grädda bullplåten i mitten av ugnen. Har du varmluft kan du grädda båda plåtarna samtidigt
  • Efter ca 5-7 minuter har ytan fått fin färg och dina bullar är klara (om du inte gjort riktigt stora bullar). Övergrädda INTE eftersom glutenfritt ändå har en förmåga att bli lite torrare 

  • Provsmaka !!!!
  • Frys direkt in de bullar som inte äts upp med detsamma .... ta fram några i taget istället