Jag har flera olika recept på Glödhoppor men det här är det första som är anpassat för allergiker. Brödet är lätt att göra, glutenfritt, äggfritt och även mjölkfritt om du använder laktosfri filmjölk. Det går fort eftersom det bakas på bikarbonat och inte jäst. Bara att blanda, steka torrt i stekpanna och sen äta ! Om du inte äter upp alla .... frys in direkt eftersom brödet annars blir torrt och tråkigt

Brödet är perfekt att slänga ihop innan en utflykt eller picknick ..... dessutom har du kanske någon i bekantskapskretsen som är glutenintolerant och plötsligt kommer på besök .... det här gör du både snabbt och enkelt

Till 5-6 mindre brödkakor använde jag:

3 dl Glutenfritt Ljust Mjölmix
1 msk Fiberhusk
1½ dl Sojamjöl
1 dl Hirsflingor
1 tsk Bikarbonat
½ tsk Salt
1 msk Ljus Sirap
(kan sötas med honung istället)
2 dl fet Filmjölk (går bra med laktosfri också)

Lite glutenfritt mjöl till utbakning
Stekpanna (som skall vara helt torr och fettfri)

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål (du kan sen välja att knåda degen för hand eller i maskin)

  • Rör om det torra och tillsätt sedan sirap och filmjölk

  • Knåda ihop till en seg, lätt kladdig deg. Den skall inte bli för torr
  • Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i 5-6 delar
  • Kavla ut varje degbit med lite extra mjöl till en tunn kaka (3-5 mm tjock). Har du en kruskavel blir resultatet både bättre OCH snyggare :-)

  • Värm en stor stekpanna på mellanvärme .... kanske något hetare i början
  • Lägg i ett bröd i den torra stekpannan och grädda ett par minuter på varje sida. Vänd ofta om du är rädd att brödet får för mycket färg
  • Var med och reglera värmen på spisen (brukar hamna på strax över medelvärme hos mig)

  • Stek upp samtliga degkakor till fina, gyllenbruna mjuka tunnbröd (glödhoppor)
  • Ät direkt innan de kallnat helt eller frys in för att sedan värma på vid ett senare tillfälle