Först nu när sonen fick en glassmaskin i julklapp har jag börjat
experimenterat med glass i olika smaker
Det går säkert bra att frysa glass UTAN maskin också, men då gäller det att
vara med och röra om lite då och då under frysningen
Eftersom min sambo inte är lika förtjust i sötsaker som jag är, så provade jag
ett lite "manligare" glassrecept med ROM och russin .... DET gick hem !!!

Du behöver till ca 1 liter glass :

½ kaffekopp Russin
½ kaffekopp Mörk Rom (el. 4 tsk romextrakt)
½ kaffekopp Strösocker
4 Ägg
1 kaffekopp Standardmjölk
2 kaffekoppar Grädde
(mina kaffekoppar var stora ... rymde nästan 2 dl)

  • Häll rom över russinen + socker om du vill det
  • Rör om och ställ in romrussinen i kylskåpet. Ju längre de får stå, desto mer suger russinen åt sig vätskan)

  • Vispa ägg och socker på max effekt, tills det blir riktigt fluffigt (ursäkta att det är fel på bilden .... fattas ett ägg)

  • Koka upp mjölken i en kastrull (tänk på hur fort det går och att den lätt bränner fast i botten)
  • Under kraftig vispning häller du den varma mjölken i den fluffiga ägg och sockerblandningen. Vispa hårt någon minut

  • Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp den igen under omrörning. Låt koka tills blandningen tjocknar till lite
  • Låt svalna en aning, i rumstemperatur eller i kylskåp
  • Häll nu i grädden, vispa till en slät sås
  • Nu skall blandningen bli helt kall .... VIKTIGT

  • När blandningen är riktigt kall blandar du i rom och russin (som också skall vara riktigt kalla)
  • Förbered din glassmaskin om du har en sådan
  • Häll blandningen i glassmaskin och starta, eller i skål som du ställer i frysen och rör i regelbundet

  • Jag körde min glass i maskinen ca 30-40 minuter, sen hällde jag över den i bunke och ställde in i frysen. Hur lång tid det tar att frysa glass helt utan maskin vet jag inte tyvärr

  • För att verkligen imponera på sambon hällde jag en kork med mörk rom över glassen när jag serverade den, vilket såg ut att uppskattas väldigt mycket ;-)

Hemgjord glass blir väldigt hård i frysen (mycket beroende på all grädde)
så ta fram den i tid innan servering

Eftersom jag är lite känslig för laktos så gör jag min glass på laktosfria produkter,
vilket fungerar precis lika bra