Hur många har inte fobi mot lever ???
Skadade av skolans leverbiffar från barndomen ....
Lever är underskattat. Allt handlar om hur man rensar den, tillagar den och vilka tillbehör du har. Att köpa nötlever på extrapris kostar inte många kronor och här nedan har jag lagat en riktigt stor levergryta som jag sedan fryste in delar av.

Till min gräddstuvade lever serverade jag kokt potatis och lingonsylt, men i matlådorna jag frös in blev det kokt ris, eftersom potatis inte lämpar sig för frysen. Självklart kan du halvera hela receptet om du inte vill laga mat till 6-7 personer samtidigt :-)

Till 6-7 portioner gick det åt:

700-800 gram färdigputsad Ungnötlever
(bra mycket över 1 kilo innan jag började rensa den)
2-3 msk Smör
2 pkt skivad Bacon (ca 240 gram)
2 gula Lökar
5 dl Matlagningsgrädde el. Mellangrädde
2,5 dl Mjölk
1½ tsk Salt (ev. mer)
1 tsk Svartpeppar (ev. mer)

En plastpåse som du fyller med 1½-2 dl Vetemjöl

OBS ! Glöm inte att du kan halvera receptet !

Sonen var väldigt skeptisk och när vi öppnade paketen med lever rynkade han direkt på näsan .... ha ha ha. Men efter att vi pratat om leverns funktion, tittat och känt på den, så blev han mer och mer nyfiken .... inte lätt att ha en mamma som är operationssjuksköterska ;-)

Det kan gå år mellan gångerna jag lagar levergryta. Vet egentligen inte varför, eftersom jag tycker det är ganska gott. Det som är jobbigt med levern är nog att jag är extremt noga när jag rensar och putsar den. De flesta husmödrar skulle nog bara skära ner den i bitar, men jag tycker att det är otroligt äckligt att få sega hinnor och bitar av blodkärlsväggar i munnen efter tillagning

 • Jag ägnar en lång stund åt att skära ut de finaste bitarna .... därför blir det väldigt mycket spill när jag förbereder lever. Se till att inte få med hinnor och stora blodkärl, utan skär dina bitar med omsorg. Jag vill ha mina leverbitar ganska små, bara 1x1 cm, medan andra vill ha stora köttiga bitar. Eftersom levern kan vara riktigt billig på extrapris, så unnar jag mig att bara använda de bästa bitarna ... här snålar jag inte ;-) Det färdiga resultatet skall vara möra, fina, lättuggade bitar :-)

 • Ett bra sätt att göra en riktigt enkel stuvning är att fylla en liten plastpåse med mjöl. Sen lägger/häller du i leverbitarna i påsen
 • Knyt till påsen och skaka runt mjöl och lever så alla bitarna blir täckta med mjöl

 • Skär baconskivorna i mindre bitar
 • Hacka den gula löken ganska grovt
 • Lägg hälften av smöret i en stekpanna och bryn bacon och lök tills löken mjuknat något och baconet börjar få lite färg

 • Nu kan du öppna påsen med mjöl och lever
 • Plocka ut bitarna ur påsen och lägg ner i stekpannan med bacon och lök. Försök att skaka av överflödigt mjöl från leverbitarna, så inte allt mjöl följer med ner i stekpannan (då kommer din leverstuvning att bli som en hård klump av allt mjöl istället för en krämig sås)
 • Lägg också i resterande smör i pannan 
 • Vänd runt den mjölade levern med bacon, lök och smör. Räcker att steka på medelvärme så inte mjölet bränner fast i botten
 • Krydda med saltet och svartpepparn (du kan kanske vilja krydda lite mer i slutet)

 • När allt blandat sig i pannan häller du över grädde och mjölk
 • Rör väl i botten så inget fastnar
 • Låt nu din leverstuvning småputtra under regelbunden omrörning ca 10 minuter (längre tid om du skurit levern i stora bitar)

 • Smaka av din stuvning och känn efter om du behöver salta eller peppra mer
 • Tycket du stuvningen är för tjock ? Kanske du fick med för mycket mjöl i pannan ? Späd då bara ut med lite mer mjölk ....
 • Koka ris eller potatis som tillbehör .... och glöm inte en stor klick lingonsylt :-)

Vad sonen tyckte ??? Ja, Calle smakade i alla fall. Han gillade stuvningen och den första smaken som uppstod i munnen, men han tyckte inte riktigt om eftersmaken av lever .... men det är OK tycket jag .... att vara 12 år och först ha hjälpt mamma dissekera en kolever och sen våga smaka, DET tycker jag är stort !!!!!

Sambon och jag .... vi älskade LEVERSTUVNINGEN !!!