Ingen jäst hemma ?
Tråkigt att baka för alla jästider ?
Kladdigt och omständigt ?
Vill inte knåda eller kavla ?

Här är brödet som görs på ett kick ..... sen sköter det sig självt i ugnen ca 1½ timme !
Garanterat det enklaste brödet jag bakat och gott är det :-)

Ett fiberrikt, grovt bröd med massor av frön och kärnor.
Bakat på bikarbonat som gör att ingen tid spills på jäsning.
Blanda degen, ner i limpformar och skjuts in i ugnen !
Tänk dock på att bikarbonat bröd inte håller sig färskt lika länge.
Dela limporna och frys in .... sen plockar du fram kvällen innan.
DÅ får du fint, färskt bröd precis när du vill sen

Till 2 limpformar använde jag :

4 dl Vetemjöl
3 dl Grahamsmjöl
3 dl Rågsikt
4 tsk Bikarbonat
2 tsk Salt

1 dl krossat Linfrö
1 dl Rågkross
2 dl Solrosfrön
(du kan själv välja mellan olika frösorter, tex Bovetekross, Pumpakärnor,
hela Linfrön, Chiafrön, Sesamfrön ..... det skall totalt sett vara 4 dl av dessa)

½ dl Olivolja
½ dl Mörk Sirap
1 liter Filmjölk

Smör eller olja till formarna + ströbröd

  • Slå på ugnen .... 175 grader
  • Smörj limpformarna med smör eller olja
  • Pudra dem med ströbröd så inte limporna fastnar 

  • Det går bra att göra denna deg för hand i en bunke ..... men visst är en maskin lättare att använda
  • Mät upp alla torra ingredienser och blanda runt så bikarbonatet blandar sig med allt annat
  • Tillsätt olja och sirap

  • Häll en hel liter filmjölk över och blanda till en smet
  • Degen kommer inte vara så fast och hård som en "vanlig" bröd deg utan mycket kladdigare

  • När degen är välblandad klickar du ner den i brödformarna
  • Försök att få den jämnt ut i kanten på formen

  • Sen är det bara att ställa in i ugnen, gärna långt ner
  • Limporna skall gräddas i hela 1½ timme. Under tiden får brödet en fin färg och spricker en del på ytan
  • Efter 1½ timme tar du ut formarna och låter brödet ligga kvar en stund innan du stjälper upp dem på ett galler. Borsta bort överflödigt ströbröd som kanske fastnat på limpornas sidor

  • Som jag skrev i inledningen, detta bröd är godast nybakat. Här delar vi på limporna och fryser in dem i halvor. Brödet håller sig då fräscht. Sen tar vi bara fram ett bröd i taget som räcker för max ett par dagar
  • Lättare kan det inte bli !!!!