Pumpa 5-15 kronor kilot nästan i varje butik denna vecka !!! Passa på att göra krämig, supersmarrig pumpasoppa med lite smak av vitlök och grädde. I år blev det inte av att karva ut någon läskig pumpa figur .... men den klassiska orangefärgade Halloweenpumpan kunde jag ändå inte vara utan. Dessutom billigt, billigt, billigt ..... Jag använder ibland även en bit morot när jag kokar soppan. Receptet är inte för så många ifall du är lite skeptisk att prova .... men gillar du soppor över lag .... ja, då är det bara att dubbla receptet

Lätt som en plätt att göra !!! Passar bra att servera i höstmörkret med en varm ostmacka 
eller som en liten förrätt under helgens middagar. Kolla in receptet och prova !!!


Till 2-3 stora portioner (eller 4-5 förrätter) :

500 gram av Pumpaköttet (allt utom skal och kärnor alltså)
2-3 små skalade Morötter (ca 100 gram)
1 SOLO Vitlök eller 3 klyftor av den vanliga
ca 5 dl Vatten
knappt 1 tsk Salt

ca 2-3 dl Grädde/Matlagningsgrädde/Sojagrädde/Solhavre

ev. Vitlökspeppar, Pepparmix eller Svartpeppar
ev. lite mer Salt

  • Välj själv om du vill göra en fettsnålare soppa med minigrädde eller enbart vatten .... eller en krämig variant med grädde. Går utmärkt att laga soppan på alternativ som havregrädde, sojagrädde, laktosfri grädde mm mm .....
  • Först skär du pumpan på mitten och river/drar ut det trådiga innanmätet ... då följer också kärnorna med ut
  • Skär bort det yttre oranga skalet på pumpan och tärna sedan "köttet" i kuber, ca 2 x 2 cm 

  • Skala morötterna och skär i ett par centimeter långa bitar
  • Skala och skär vitlöken i små bitar 

  • Lägg pumpa, morötter och vitlök i en panna/kastrull/gryta
  • Häll över 5 dl vatten och salta med ungefär en tesked salt (bättre med lite mindre så kan du salta mer sen)

  • Alltsammans skall nu koka upp och sen sjuda (småbubbla lite, lite) på medelhög värme i ungefär 25-30 minuter eller tills vattnet nästan kokat bort. Håll koll så inte vattnet kokar bort tidigare, då kan du bara hälla på en liten skvätt till
  • Grönsakerna skall bli riktigt mjuka
  • Låt gärna grönsakerna ligga kvar i pannan och svalna. Ju mer vatten som sugs in och ju mjukare grönsakerna är, desto bättre
  • Lägg alltsammans i en mixer/blender eller använd stavmixer. Är det vatten kvar på botten av pannan .... spar det till senare ifall du vill späda soppan

  • Häll i den typ av grädde du valt. Ta den mindre mängden till att börja med, ca 2 dl 
  • Mixa soppan riktigt slät

  • Torka ur pannan från eventuella grönsaksbitar och slå tillbaka soppan
  • Värm på och smaka av med en nypa peppar av något slag och eventuellt mer salt
  • Smaka, smaka, smaka ..... det vet du sen tidigare recept jag skrivit ;-) 

  • Tycker du soppan är för tjock ? Späd med kokvattnet som blev kvar eller med mer grädde 
  • Gott till soppan är varma krispiga ostmackor direkt från ugnen eller vitlöksbröd som doppas ... mums

 TREVLIG HELG ALLA LÄSARE !!!!!

  :-)