Nu har jag gjort bars flera gånger och i helgen provade jag med lite andra ingredienser,
den här gången med omegarika valnötter och vitaminrika tranbär .....
men fortfarande i princip likadana som Powerbars med nötter och frukt

En perfekt glutenfri bars att ta till innan eller efter träningen,
e
ller istället för fikabröd ...
Det är inte alls svårt att göra ... bara kladdigt

Testa ! Gillar du nötter, torkad frukt, honung och kanel .... då är det här nåt för DIG

Du behöver till en form på 20X20 cm (ca 15-20 bars):

1 dl Cashewnötter (kan vara saltade)
1 dl Sötmadel
1 dl Valnötter
1 dl Torkade Tranbär
1 dl Russinmix (gula och blå russin)
1 dl Solroskärnor
1 dl Sojamjöl (fungerar med vanligt vetemjöl också)
1½ d Honung
½ dl Stevia sötningsmedel
1-1½ tsk Kanel

  • Hacka nötterna grovt. Har provat olika varianter, men det är helt klart godast när nötterna är riktigt grovt hackade (rekommenderar INTE att hacka i mixer)

  • Hacka russin och tranbär, även här låter du det vara stora bitar

  • Blanda nötter och torkad frukt i en skål
  • Fyll på med solroskärnor (behöver inte hackas)

  • Tillsätt sojamjölet
  • Blanda allt väl

  • Smält honung, stevia och kanel i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning

  • Häll den smälta honungen över nöt och fruktmixen
  • Blanda ordentligt så allt blir riktigt täckt av honungen och det blir en kladdig massa

  • Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form (mellan 15 och 20 cm lång i kanterna)
  • Tryck ut den klibbiga smeten och pressa ordentligt så nötter och frukt kletar ihop sig till en stor kaka

  • Grädda formen i 150 graders ugnsvärme (jag körde på varmluft denna gång)
  • Håll koll så att inte kanterna blir för mörka, alla ugnar gräddar olika
  • Efter ca 20 minuter tar du ut formen och lyfter ur pappret med "kakan"
  • Sänk nu värmen på ugnen till 100 grader .....
  • Skär bitar av valfri storlek. Jag får ut mellan 15-20 bitar när jag gör i min form

  • Använd fingrarna och forma till de kladdiga kakorna så att de håller ihop
  • Vänd dem upp och ner, lägg dem på en bakplåt med papper och grädda ytterligare 10-15 minuter i den lägre ugnsvärmen

  • Ta ut plåten, låt nötkakorna svalna. Slå sen in varje bars i plastfolie och förvara i kylskåpet