Ett krispigt knäcke med stora härliga luftbubblor och rikligt med flingsalt. Innehåller bra med fibrer och går lätt som en plätt att baka. Jag bakar här på torrjäst, vilket jag tycker är väldigt smidigt. Finns alltid i skåpet och blir i princip aldrig dåligt.
Samma gäller för det färdiga knäckebröden .... håller i evigheter i en vanlig papperspåse, om det nu skulle bli något över efter kvällsfikat ;-)
Prova att baka ut små knäckebitar istället och använd som kex till ostbrickan

Du behöver till ca 4-5 plåtar knäcke:

3 dl Grahamsmjöl
2 dl Fint Rågmjöl
2 dl Vetemjöl
25 gram Torrjäst på påse (½ påse)
1 tsk Salt
3 dl Filmjölk av valfri sort
2 msk Olja
1 msk Mörk Sirap (funkar bra med ljus också)
Flingsalt/Havssalt till topping
Krossade Linfrön till topping


  • Börja med att blanda de torra ingredienserna inklusive torrjästen
  • Häll sedan över filmjölk, olja och sirap
  • Knåda degen länge och väl, tills den blir blank och smidig. Knåda inte in något extra mjöl i degen nu, den får inte bli hård och torr

  • Låt nu degen vila i minst 30 minuter (eller längre) under en bakduk

  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den
  • Dela upp degen i 4 bitar och kavla ut en och en, väldigt tunt. Strö på mer mjöl under kavlingen så att inte kaveln fastnar i degen .... eller degen fastnar på bakbordet
  • Till det här brödet använder jag en vanlig kavel just för att brödet skall få "jäsa upp" och bilda luftbubblor under gräddningen. Vill du ha en slät yta UTAN spröda bubblor i det färdiga brödet skall du picka lite på kakorna innan gräddning

  • När du kavlat ut degen tunt och fint, skär du ut bitar i valfri storlek. Lite större för matbröd och lite mindre för kex till ostbrickan ...

  • Lägg de tunna kakorna på en bakplåt med bakplåtspapper

  • Pensla varje kaka med vatten
  • Strö på några korn av flingsalt/havssalt och därefter lite krossade linfrön

  • Värm ugnen till 200 grader

  • Grädda bröden långt ner i ugnen
  • Ganska snart kommer bröden att "resa sig" och bilda luftbubblor i mitten. Jag tycker just det här är så gott, för när brödet torkat bidrar hålrummen till den knapriga, krispiga känslan
  • Efter ca 8 minuter öppnar du ugnsluckan och vänder brödbitarna. Fortsätt sedan att grädda ytterligare 4-5 minuter. Att säga en exakt tid är jättesvårt eftersom det skiljer så pass mycket mellan olika ugnar. Håll koll, titta på brödet så att det inte bränns ....

  • Låt knäckebröden ligga kvar på den varma plåten en stund
  • Lägg sedan brödet på ett galler för att kallna helt och torka
  • Om knäcket inte är knäckigt så bli inte panikslagen ;-) Låt bara brödet ligga framme i rumstemperatur under natten så torkar det snart
  • Hårt bröd skall alltid förvaras i brödburk, öppet i brödkorg eller i papperspåse. ALDRIG i plastpåsar

Det här blev snabbt vårt favoritbröd :-)

Jag har nu hunnit baka det många gånger .... och varje gång blir det en liten
förändring i receptet. Jag är helt värdelös på att vara konsekvent och
följa något till punkt och pricka, men det blir lika gott varje gång.

Variera mjölsorterna, välj mellan filmjölk, mjölk eller vatten ....
strö på olika kryddor från gång till gång, tex. italiensk salladskrydda,
bruschetta kryddor, anis eller fänkål .... bara att experimentera :-)