På extrapris kan man hitta benfri karré i bit för 39-49:- kilot. Passa på och köp en rejäl stek så har du mat för flera dagar eller att bjuda middagsgästerna på. Jag lagade en stor bit på 2 kilo igår för runt en hundring .... räcker till 6-7 personer

Köttet sköter sig själv i ugnen och glöm smaken av torr, blek söndag fläskstek .... här har du aromer av vitlök, sambal och soja. Använd den steksky som blir i folie förpackningen till en riktigt smakrik sås eller häll bara över skyn för att ge köttet ännu mera sting vid servering

Att vara nybörjare i köket och testa en helstekt karré är inga problem. Investera i en stektermometer, gammal hederlig eller digital, sen kan det inte bli enklare att laga mat !!! Med termometern i köttet kan du tillreda köttbitar i alla storlekar, från halvkilot till flera kilo köttstycke :-)


Du behöver (marinaden baseras på 2 kg kött):

Stektermometer
Ugn/Grill Folie
Ugnsfast form eller långpanna

Benfri fläskkarré i bit
allt mellan 500 gram till flera kilo beroende på hur stor stek du vill tillaga.
För mindre köttbitar än den jag tillagade (2 kg) kan du minska mängderna
eller helt enkelt halvera marinaden nedan

3 Vitlökar Solo (eller vanliga vitlöksklyftor ca 10 st)
3 msk Sambal Olek
½ dl Soja
1 dl Hoisinsås
1 tsk Vitlökspeppar
1 tsk Salt


Det bästa med karré är att den blir lika god oavsett storlek. Eftersom det är innertemperaturen som avgör hur saftigt köttet blir, så investera i en termometer

  • Täck en stor ugnsfast form med aluminiumfolie, anpassat för ugn. Låt folien gå långt ut över sidorna så att du sedan kan packa in köttet

  • Hacka eller skiva vitlök i ganska stora bitar. Solo eller vanlig vitlök spelar ingen roll, men jag får känslan av att SOLO är lite mildare i smaken .... (läs mer om vitlök här)

  • Lägg köttbiten i formen med aluminiumfolie
  • Ta en vass kniv och stick ner den på flera ställen i köttet
    så det bildas djupa skåror
  • Peta ner vitlöksbitar i hålen, tryck ner ordentligt.
    Fyll på med så mycket vitlök som du vill

  • Här ser du ingredienserna till marinaden som du skall hälla över köttet

  • Fördela alla kryddor och såser över köttbiten

  • Knid in köttet ordentligt med händerna. Knåda och kläm, vänd på köttet så att alla sidorna blir väl inarbetade med marinaden

  • Nu tar du fram din stektermometer, digital eller traditionell. Det bästa med de digitala är att de larmar när köttet har nått rätt innertemperatur .... en "gammal" variant måste ständigt kollas och läsas av
  • Se till att termometerns spets hamnar mitt i den tjockaste delen av köttet
  • Slå nu runt folien kring karrén och låt termometern sticka ut från paketet

  • Sätt ugnen på 175 grader och ställ in köttet långt ner
  • Låt termometersladden sticka ut ur ugnsluckan när du stänger och ställ in din digitala termometer på 80 grader

  • När köttet nått en innertemperatur på 80 grader tar du ut formen med köttet (för min 2 kilosklump tog det 2½ timme)
  • Låt termometern sitta kvar och öppna upp folien kring köttet
  • Ös skyn som bildats i botten över köttet och ställ tillbaka i ugnen igen UTAN att stänga folien
  • Nu ställer du termometern på 83 grader och låter överdelen på köttet få fin färg medan temperaturen stiger några grader till (ca 10 minuter)

Nu är din fläskkarré stek klar !!!!

  • Vad du än gör ..... spara all härlig sky som bildats i folieförpackningen. Där sitter smakerna och jag föredrar att ösa den över köttet vartefter jag skär upp stora härliga bitar. Att äta steken helt nygjord och varm är naturligtvis det allra godaste, men får köttet bara ligga kvar i de härliga smakerna av marinaden och köttsafterna kommer steken att smaka underbart även om du skär upp den och värmer senare
  • Gör det enkelt för dig .... koka potatis eller gör klyftpotatis med knaperstekt vitlök till (finns instruktioner i denna länk). Använd den smakrika skyn som sås (om du vill ha lite sting för smaklökarna) eller använder du den och kokar en gräddsås
  • Vi äter ofta denna helstekta karré med endast sallad eller kokta grönsaker .... och så massor av sambal olek sky .... ;-)