Helgmys kan nån gång i bland vara att "leka" pizzeria ;-)
Man tager vad man haver och alla gör så stora eller små pizzor som önskas.
Att komponera sin egen är kul .... speciellt när de sen serveras och alla tittar på
varandras pizzor och samtidigt utbrister: - Min var finast !

Den här gången provade vi att göra pizzadegen med Leilas recept som grundidé.
Toppengod botten !

Till pizzabottnarna behövs (ca 4 stora pizzor):

50 gram färsk Jäst (1 pkt)
2 tsk Strösocker
1 tsk Flingsalt
½ dl Olivsolja
3 dl Vatten (ljummet/fingervarmt)
ca 7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special

Till tomatsåsen använde vi:

ca 250 gram passerade Tomater på tetra
½ dl Chilisås
½ dl Ketchup
Mycket torkade pizzakryddor ....
eller blandar du själv oregano och basilika
ev. en nypa socker och salt

Exempel på fyllning:

Stekt kryddstark Köttfärs
Tacofärs
Strimlad Skinka
Stekt bacon
Strimlad Salami
Oliver, svarta eller gröna
Ananasringar
Skivad lök, tomat, paprika
Jalapeno
.... och så massor av riven OST såklart :-)

  • Blanda fingervarmt vatten med jäst, salt, socker och olja i en skål

  • Rör ut jästen så den löser sig i vattnet
  • Börja röra i mjölet, lite i taget ....
  • Så gott som allt mjöl skall knådas/röras in i pizzadegen, men spar ca ½ dl till det är dags att
    baka ut bottnarna
  • Degen får inte bli för hård, torr och oelastisk .... den skall vara mjuk, spänstig och elastisk
  • Lägg en bakduk över skålen och låt degen jäsa 25-30 minuter medan du förbereder tomatsås och fyllning

  • Lägg upp din fyllning i olika skålar så alla ser vad som finns att välja på

TIPS:

Förbered degen och småskålar med olika fyllningar, samt tomatsås ....
när gästerna på fredagskvällen dyker upp får de alla baka sin egen pizza.
Dels trevligt men också ett sätt där alla får som dom vill :-)
Har du varmluftsugn kan du grädda 2 stora åt gången .... eller 4 små

  • Tomatsåsen gör jag alltid på känn .... Blanda passerade tomater (eller krossade) med
    chilisås och ketchup.
  • Smaka av med färdigblandad pizzakrydda som finns torkad på burk eller experimentera
    fram din egen smaksättning.
  • Ibland kan det behövas en nypa socker och salt för att förhöja smaken

  • Värm upp ugnen riktigt varmt .... 300 grader funkar bra om man har en tunn fin botten
  • När degen har jäst färdig (till dubbel storlek) är det bara att knåda den lite på mjölat bakbord
  • Dela degen i 4 bitar (eller mindre om så önskas)

  • Baka ut degbiten med händerna som en riktig pizzabagare, eller fuska lite med hjälp av en kavel.
    Jag tyckte den här degen var godast när man gjorde den ganska tunn
  • Lägg degbottnarna på bakplåtar med bakplåtspapper

  • Nu är det bara att varva med det som erbjuds
  • Grunda med tomatsås och ost .... sen är det bara att freestyla ;-)
  • Jag brukar avsluta med lite riven ost på toppen också ;-)

  • Har du varmluft gräddar du 2 plåtar i taget ....
  • Håll koll .... men ca 8-10 minuter, ev längre
  • Pizzabotten och osten skall hinna få lite färg (och botten får inte vara degig på mitten)