Att göra egen äppelkräm är både billigt, gott och enkelt. Ta tillvara på höstens alla äpplen, säkert känner du någon som gärna skänker dig en påse om du inte har egen trädgård. Här går även fallfrukten bra att använda bara du skär bort de skadade delarna. Sötar gör du efter tycke och smak, med sötningsmedel eller vanligt socker. Piffa till med lite kanel och mixa till en slät kräm om någon i familjen skulle vara känslig för äppelbitar och skal. Själv vill jag ha lite tuggmotstånd, så jag behåller gärna krämen som den är efter tillagning

Förvara i kylskåp och äts med fördel kall med mjölk och lite extra kanel på toppen :-)

Till en stor kastrull äppelkräm använde jag:

Lite över 1 kg färdigtärnade äpplen av olika sorter
(säkert närmare 2 kilo innan jag skar ner dem i bitar)
6 dl Vatten
½ dl Stevia Sötningsmedel ELLER vanligt socker
(beroende på om du är kalorijägare eller ej)
Malen Kanel
2 tsk Potatismjöl + ½ dl Vatten (om du vill göra krämen tjockare)

  • Om du är rädd för bitar i krämen (små barn eller kräsna vuxna) kan du skala äpplena, men jag behåller skalen eftersom jag vill ha tuggmotstånd och fibrer i min kräm
  • Skär bort eventuella skadade delar på äpplena, tärna dem fint
  • När du har ca 1 kg tärnade äppelbitar lägger du dem i en stor kastrull

  • Häll vattnet över och koka upp på hög värme
  • Rör om i grytan så att äppelbitar kommer i kontakt med det kokande vattnet
  • Skruva ner värmen och låt äpplena puttra en stund, tills de blivit mjuka och börjar falla isär
  • Det är väldigt olika hur lång tid du behöver koka äpplena beroende på sort, höst/vinter eller sommar frukt samt storleken på dina bitar. Jag blandade idag hej vilt för att få olika smaker och struktur på min kräm

  • Söta krämen med sötningsmedel eller vanligt socker ..... börja gärna med lite mindre mängd och smaka sedan av krämen innan du tillsätter mer socker. Olika äppelsorter är olika i smaken. Min vinterfrukt som jag använde i krämen idag var ganska syrlig, så jag fick söta lite extra den här gången
  • Tycker du om kanel kan du pudra i lite i krämen, gott tycker jag i alla fall

  • Låt krämen sjuda på svag värme ytterligare en stund och avgör sedan om du vill göra den tjockare eller inte
  • För att reda av krämen tar du och blandar vatten och potatismjöl
  • Häll lite i taget av blandningen i krämen och rör kraftigt emellan. Om du häller i allt utan att röra kommer det att bildas klumpar .... som inte är så trevliga att tugga på ;-)

  • Höj värmen något så att krämen börjar bubbla igen, krämen blir nu tjockare och förhoppningsvis är du nöjd med konsistensen (den blir dessutom tjockare när den kallnat). Man kan alltid göra en omgång till av redningen om krämen fortfarande är väldigt tunn

  • Häll upp krämen i en skål och låt den svalna av lite innan du ställer den i kylskåpet. Att provsmaka den varm är inte heller fel .... dessutom måste du ju prova om sötman och kanelen är lagom :-)

  • Serveras ljummen eller kall med mjölk och ev. lite kanel