Långkok är inte min grej egentligen .... men fick för mig en gråmulen april dag att testa
(igen efter minst 15 år). Eftersom jag älskar olika kryddor, speciellt sånt som används i asiatisk mat,
är mina lådor fulla av diverse burkar och påsar. Ofta köper jag nåt nytt med mig hem efter ett besök i nån saluhall eller utländsk livsmedelsbutik. Men här nedan finns inga konstigheter, du hittar allt i vanliga butiker utom kanske hela kardemummakärnor (.... som du kan byta ut mot torkad o mald istället)

Så, den här dagen fick det bli lite åt det indiska hållet. Den kryddning jag använde här i receptet (som för övrigt är en egenkomponerad improvisation) är inte särskilt stark. Vill du ha riktigt stark köttgryta skall du öka på mängderna ytterligare ELLER krydda mer i efterhand, vid matbordet

Inte ett dugg svårt att göra, bara lite väntan på att köttet skall koka så länge att det nästan faller isär när man stoppar det i munnen :-) Jättegott och dessutom skapligt nyttigt. Ät med ris till eller brödbitar som doppas i skyn/såsen från grytan


Här är min variant på Indisk Nöttköttscurry:

ca 1 kg Grytbitar av Nöt
(eller hel Fransyska/Högrev som du själv skär i tärningar)

½ dl Rapsolja

3-6 Vitlöksklyftor (eller 2 SOLO vitlökar som jag använde)
2-3 msk riven färsk Ingefära (inte samma sak med pulver)
1 liten färsk finhackad Röd Chili (eller ½-1 tsk chilipulver)
3 msk Garam Masala krydda (kan funka med mild curry också)
2 tsk torkad Koriander
1 kryddmått malen Kanel
1 tsk Salt
½ msk Strösocker/Råsocker el. Rörsocker
15 st hela Kardemummakärnor (eller 1 kryddmått torkad och mald)

ca 15 Cocktailtomater (eller 1 burk hela eller krossade tomater)
1 burk med Kokosmjölk

1 Blomkålshuvud (medelstort)
 

  • Ta en liten check i skåp och lådor, kanske hittar du fler kryddor som skulle passa .... skriv en rad i så fall 
  • Börja med lite förberedelser innan du värmer upp pannan

  • Skala och riv vitlöken eller pressa den i vitlökspress. Jag hade 2 stora solovitlökar så jag fick ihop en stor hög riven vitlök
  • Skala eller skär med vass kniv av det yttersta skalet på en bit färsk ingefära. Riv sen ingefära tills du har ungefär 3 fulla matskedar
  • Använder du färsk chili så finhackar du den
  • Mät upp alla kryddor och samla ihop dem på ett fat så allt är redo när oljan blir varm i stekpannan. Ett tips är att räkna kardemummakärnorna om du använder såna .... jag petade nämligen bort dom i slutet sen

  • Plocka fram och dela små tomater på mitten, eller öppna en konservburk med krossade tomater
  • Jag köpte färdiga grytbitar av nötkött för 89 kr/kg, blev jättebra ..... men nästa gång skall jag nog satsa på "finare" nöt direkt från bondgården ;-)
  • Har du valt en hel bit fransyska, högrev eller liknande skär du köttet i bitar, ca 2x2 cm

  • Värm upp en stor stekpanna eller gryta med oljan, inte för hett bara
  • Tillsätt alla kryddor, vitlök och ingefära i den varma oljan och rör om. Låt kryddorna blandas, tillsätt mer olja om du tycker det ser torrt ut
  • Lägg i allt kött och vänd runt så kryddorna och de härliga smakerna blandar sig med bitarna
  • Bryn köttet några minuter så att det får lite färg runt om

  • Tillsätt färska eller konserverade tomater
  • Häll över en burk med kokosmjölk

  • Blanda samman och koka upp grytan
  • När alltsammans börjar koka sänker du ner värmen så pass mycket att det bara småbubblar lite
  • Lägg gärna på ett lock så smakerna håller sig kvar i maten
  • Nu skall grytan småkoka i flera timmar .... den klarar sig bra alldeles ensam i köket ;-)
    Innan mitt kött va så mört att det lätt föll isär hade det gått närmare 3 timmar ..... andra köttbitar kanske bara tar ett par timmar på sig att bli mört .... kolla !
  • Plocka upp en bit kött och peta isär .... om det inte går (se bilden under här) så är köttet inte klart. Ge det tid !!!! Bitarna skall mer eller mindre smälta i munnen (eller i alla fall vara lätt tuggade)

  • Eftersom jag använde hela kardemummakärnor så plockade jag bort dem innan jag avslutade maträtten med resterande ingredienser. Ingen höjdare att tugga på en sån ..... därför va det bra att veta hur många jag petade i från början ;-)

  •  Ansa och dela ett blomkålshuvud. Bryt eller skär blomkålen i små buketter

  • När du vet att köttet har kokat färdigt och är mört och fint är det bara att tillsätta blomkålsbuketterna. Låt blomkålen koka med ca 10 minuter så de blir lagom mjuka 

  • Nu är det dax att smaka av ..... smakerna kommer givetvis fram mer dagen efter, men skall du äta nu direkt ..... känn efter om du vill salta mer eller "hotta" upp grytan med mer chili eller vitlök

Servera med ris eller bara ett gott vitt bröd att doppa i grytan !
Perfekt för matlådor som kan förvaras i frysen :-)