Ett friskt och svalkande iste på Myntablad och lite citron. Nåt som jag själv kom på
när jag stod och tittade på all mynta som växte som ogräs i krukorna på tomten ....
Vad sjutton gör jag med alla örter och kryddor ? Örtoljor är nåt jag gör ibland,
vitlökssmör med färska hackade örter och även marinader till köttet med olika
kryddblandningar tillhör favoriterna .... men myntan ? Kan omöjligt göra Mojito på allt ;-)

Du väljer själv om du vill ha så mycket socker i som i receptet,
man kan ju också söta i efterhand efter smak och tycke. Det färdiga resultatet
behöver spädas något med vatten tycker jag för att få en "lättare" smak.
Mynta (då främst pepparmyntan), sägs lindra gastrit besvär, alltså magkatarr


Serveras med massor av isbitar och gärna en citronskiva

Till ca 1,5 liter iste behövs (du kan halvera receptet om du vill) : 

ca 1 liter färska Myntablad
2 dl Strösocker
1 skiva Citron
ca 1,5 liter kokande Vatten

  • Plocka kvistar och blad av Mynta, blanda gärna olika sorter om du har
  • Ta bort de allra grövsta stjälkarna, annars gör det ingenting om lite grenar följer med

  • Bäst är att hacka /mortla blad och kvistar i en stor skål så att smakerna frisätts. Du kan också använda en speciell örtsax eller bara finhacka med kniv

  • Tillsätt mellan 1-2 dl socker beroende på om du vill ha den söt eller ej. Man kan alltid söta mer efteråt vid servering, så överdriv inte sockrandet nu
  • Lägg en skiva eller två av en tvättad citron i din myntablandning

  • Koka upp vattnet och slå det över myntan, sockret och citronen

  • Rör om tills sockret löst sig
  • Ställ skålen åt sidan och låt vattnet svalna lite
  • När bunken/skålen inte längre är så het, ställer du den i kylskåpet, gärna med lock på
  • Låt ditt iste vila minst 1½ dygn, gärna 2 .... rör om lite då och då i myntablandningen

  • Efter någon dag kan du ta ut skålen från kylskåpet
  • Krama ut bladen med händerna så att alla smaker hamnar i vätskan, bladen slänger du sedan .... sila sedan drycken genom en finmaskig sil (jag tog faktiskt tesilen som var väldigt finmaskig)
  • Den färdigsilade, klara drycken tappar du upp på flaskor med kork och förvarar i kylen
  • Eftersom drycken inte innehåller något konserveringsmedel, utan är helt baserat på naturliga produkter klarar sig drycken inte så väldigt länge. Du kan då istället använda plastbehållare som du fryser in och plockar fram senare
  • Smakpanelen hade lite olika önskemål, någon ville späda ut den färdiga drycken med lite vatten, andra tyckte den var god som den var
  • Servera med massor av is och gärna en citronskiva. Mycket svalkande i sommarvärmen

Här saft på Älggräsblomma till vänster och Iste på Mynta till höger