Enkel vardagsrätt med härliga italienska smaker. Mindre fet än vanlig ugnsbakad korv med ost och tomat. Mozzarellan gör att rätten inte känns så "stabbig". Med mycket tomatsås fyller det ut bra och du gör middagen för en relativt billig penning.

Här gör jag på en hel falukorv eftersom den passar så bra i matlådor (korv och pasta är perfekt för frysen). Välj en fin falukorv med hög kötthalt eller vill plånboken hellre ta den för 25 spänn på Willy´s ? Välj själv !

En sån här anrättning klarar till och med barnen av att laga .... om en vuxen sköter ugnen såklart :-) 
Jag kokade pasta som tillbehör


Till en hel falukorv använde jag:
(gör bara hälften om så önskas)

1 st Falukorvsring (800-1000 gram)
3-4 förpackningar Mozzarella (á 125 gram/st)
3-4 färska Tomater
ca 800 gram Färdig Pastasås och/eller Krossade tomater från burk eller tetra
(jag gillar dom tomatsåserna som innehåller vitlök och basilika)

Blandade Torkade Örtkryddor typ Pizzakrydda/Oregano/Basilika

För mer vuxen smak kan du blanda i riven Vitlök i tomatsåsen,
en liten klick Sambal Olek eller kanske chilipulver ? 



  • Du behöver en stor ugnsfast form
  • Sätt ugnen på ca 225 grader

  • Det är svårt att få en hel ring fylld med så mycket gott så dela den gärna på mitten
    innan du snittar den med ungefär 1 cm mellanrum
  • Lägg korven i formen
  • Skiva tomaterna ganska tunt
  • Låt mozzarellan rinna av och skiva även den ganska tunt

  • Stick ner tomatskivor och mozzarella i alla skåror på korven.
    Det är nu det märks hur trångt det skulle bli om man inte delat den från start ;-)
    Får du plats med både tomat och mozzarella i samma skåra är det bara bra
  • Pudra korven rikligt med pizzakrydda eller andra örtkryddor

  • Blanda ihop tomatsåsen med krossade tomater eller använd endast det ena eller det andra ..... jag köper ofta färdig, smaksatt pastasås på burk för att jag får en massa kryddor på köpet liksom .... med enbart naturella krossade tomater får du kanske krydda på lite extra
  • För den som önskar kan man tillsätta lite extra vitlök eller chili i tomatsåsen .... eller mycket ;-)
  • Häll tomatsåsen över korven, det skall vara rikligt med sås
  • Nu skjuts in i ugnen under ca 20-30 minuter

  • Under tiden kan du koka pasta och duka .....

  • Efter ca en halvtimme är korven genomstekt och mozzarellan har smält
  • Servera med den kokta pastan och mycket av den härliga tomatsåsen !