Den här rätten blev till från 3 olika recept jag tittade på ... tog det bästa från alla
och komponerade ihop denna gratinerade kycklinglåda. Härliga italienska smaker,
mycket vitlök och en hemkokt tomatsås som verkligen blev lyckad.

Om du hoppar över honungen som står med i receptet, så har du en perfekt GI/LCHF maträtt. Vill du koka pasta eller potatis till kan du göra det, men vi åt kycklingen som den var .... direkt ur lådan ;-)

Du behöver till en gratängform för ca 4-5 personer :

3 stora Kycklingfiléer (el. fler om du vill)
2 msk Olja
1 stor Gul Lök
2 stora Solo-Vitlökar (eller 6-8 klyftor)
2 msk Tomatpuré
1 msk Honung
1½ tsk Oregano el. Pizzakrydda
1½ tsk torkad Timjan
1 tsk Salt
500 gram Krossade Tomater
1 tsk rivet Limeskal
½-1 pressad Lime (limejuicen)
1 Gul Paprika
1 Röd Paprika
2-3 stora Tomater
4-5 dl riven Ost (el. blandat med lite Parmesanost)

  • Börja med att koka tomatsåsen
  • Hacka lök och vitlök (gott med lite bitar att tugga på tycker jag, men du kan ju finhacka om du önskar det)
  • Värm en stekpanna med oljan och bryn försiktigt löken, inte så den blir mörk, bara mjuk

  • Blanda i alla kryddor utom lime och limeskal och rör om till en "gröt"
  • Tillsätt de krossade tomaterna

  • Låt tomatsåsen koka medan du skär kycklingen i bitar (4-5 bitar per filé)
  • Lägg i kycklingen och låt småputtra i 5-7 minuter

  • Riv limeskal och strö över samt pressa i limesaft

  • Skiva tomater och paprika
  • Varva nu grönsaker, ost och kyckling i formen. Ös på tomatsås mellan lagren

  • Kyckling, grönt, tomatsås .... kyckling, grönt, ost och sås .... ja, ni har fattat galoppen ;-)
  • Sist men inte minst toppar du med den sista rivna osten

  • Gratinera kycklinglådan i 225 grader, mitt i ugnen, under ca 15 minuter så att kycklingen hinner bli genomstekt och osten får en fin färg

  • När rätten är klar kan du strö lite timjan över som pricken över i :-)

Servera som den är eller komplettera med ris, pasta eller potatis