För 25-30 kronor har du kikärtsbiffar för upp till 6 personer. Billig och bra mat. Ät tillsammans med någon av de goda bulgursalladerna som finns här på sidorna, tex Bulgursallad med fetaost och lägg till en stor klick tzatziki eller ajvar relish. Perfekt som utflyktsmat .... fyll ett pitabröd med kikärtsbiffar, sallad, tomat och lök samt tzatziki. Hälsosamt, proteinrikt, vegetariskt och glutenfritt :-)

Under en längre tid har jag provat ett antal varianter på falafelsmet men inte hittat något som jag tyckt om. Antingen har de smakat för lite eller har de fallit isär vid stekning ..... nu har jag äntligen fått ihop en smet som jag tycker är bra. Eftersmaken är stark och smakrik och med en låg stektemperatur så reser sig biffarna fint och håller ihop väl med bakpulver som en del i smeten

Till ca 15-18 biffar behöver du:

1 burk konserverade Kikärtor
1 gul Lök
10 cm Purjolök
2 Vitlöksklyftor eller ½ Solovitlök
En stor knippe Bladpersilja
2 tsk torkad Mynta
2 tsk mald Spiskummin
1 tsk Salt
2 kryddmått Sambal Olek
1 Ägg
1+1 dl Maizena mjöl (majsstärkelse)
1 tsk Bakpulver
Rapsolja eller Majsolja till stekning

Vill bara säga reda nu att det är svårt att provsmaka den här smeten. Ogräddad är den inte god och det kan finnas vissa bismaker .... MEN det blir skillnad efter stekning. Är du osäker på biffarnas styrka eller är rädd för smaker kan du halvera kryddorna i receptet, provsteka en biff och smaka .... sedan krydda resten i smeten om du vill det. Vi vill att det skall smaka mycket .... så här halveras ingenting ;-)

  • Skölj kikärterna väl och låt dem rinna av
  • Lägg kikärter i en matberedare eller mixer
  • Skala och skär löken i bitar. Lägg ner bland kikärterna
  • Lägg i purjolök, vitlök och kryddor

  • Bryt bort de allra grövsta stjälkarna på bladpersiljan och lägg i en stor knippe bland de andra ingredienserna i mixern

  • Knäck ett ägg i blandningen och kör sedan mixern på full effekt tills allt hackats samman. Du kan behöva stanna mixern och peta ner ingredienser från sidorna så allt kan blanda sig till en puré

  • Häll i hälften av maizenamjölet och allt bakpulver
  • Fortsätt mixa blandningen till en fin jämn smet

  • Jag tyckte smeten blev för lös på 1 dl maizena, så jag blandade i ytterligare en deciliter till när smeten var färdigblandad. Rör om ordentligt så att det inte blir några mjölklumpar i kikärtssmeten (om du tycker smeten är som tjock gröt redan efter första decilitern så räcker naturligtvis det. Allt beror liksom på hur mycket vätska det är i kikärtorna och hur väl avrunna de är)
  • Låt smeten stå och svälla i ca 10-15 minuter innan du påbörjar stekningen

  • Värm en stekpanna med lite olja (matolja, majsolja, rapsolja)
  • Undvik för hög värme, oljan får inte bli så het att den ryker, utan var lite varsam i början. Jag stekte på medeltemperatur
  • Klicka ner den krämiga smeten i stekpannan som runda biffar
  • Stek långsamt, 2-3 minuter på varje sida. Vänd försiktigt biffarna lite då och då så dom inte blir för mörka på ytan
  • När du steker biffarna sakta i oljan kommer de att "svälla upp" lite eftersom de innehåller bakpulver. Steker du för varmt och hårt kommer ytan bli bränd och mitten på biffen inte färdiggräddad
  • Stek ca 5-6 biffar i taget och fyll på med några droppar olja efter hand så inte pannan torkar ut

Goda både kalla och varma, men allra bäst med bulgursallad och tzatziki :-)

Fler förslag på bulgursallader : 2 sorters ljumna .... Varm Bulgursallad .... Tabouleh ....