Mera en tårta än en kaka .... och en väldigt smarrig sådan. En riktig kaloribomb, söt och mäktig !
Du kan ju variera toppingen, men cashewnötter och marshmallows passade fint ihop kan jag säga.
Kolakrämen som skall blandas ner i smeten kan du köpa färdig, kallas karamelliserad mjölk.
Eller kan du koka egen kolakräm på kondenserad mjölk (också en konserv).
Grädda inte kakan för länge så den blir torr .... den skall vara seg och kladdig ......

Till en rund springform behövs:

Rund form med löstagbar kant
Bakplåtspapper till formen
Smör och Ströbröd

150 gram Smör eller Margarin (skall smältas)
3 Ägg
2 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Kakao
1 krm Salt
2 dl Vetemjöl
½ burk Karamelliserad Mjölk (ca 1½ dl)

1 dl Grädde
200 gram mörk Choklad
(duger med blockchoklad om du inte har någon finare variant)
ca 3 dl saltade Cashewnötter
ca 3 dl mini Marshmallows

  • Vispa ägg och socker tills det blir vitt fluffigt. Använd assistent, elvisp eller vispa kraftigt för hand

  • Blanda samman mjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en skål på sidan om ..... häll ner det i den vita, pösiga äggsmeten. Rör runt 

  • Smält smöret försiktigt i en kastrull (eller i micron)
  • Häll smöret över chokladsmeten medan du fortsätter att vispa

  • Vispa smeten jämn och blank
  • Ta ett bakplåtspapper och lägg på bottenskivan av springformen. Lägg sidoringen på och kläm försiktigt fast sidan runt bottenskivan. Detta gör det mycket lättare att få loss kakan sedan
  • Stryk/smeta ut en smörklick i hela formen och pudra på med ströbröd, både på botten och på sidorna
  • Värm upp ugnen till 175 grader 

  • Hacka nötterna ganska grovt
  • Häll i ungefär hälften av nötterna i chokladsmeten. Rör om 

  • Fördela chokladsmeten i den förberedda springformen .... stryk ut smeten i kanterna också
  • Öppna burken med karamelliserad mjölk och klicka ut små högar uppe på kakans topp .... lite här och lite där. Ta inte förstora klickar och fördela kolakrämen jämt

  • Det räcker med en halv burk av den färdiga kolakrämen, så passa på att göra något annat gott av resten
  • Dra skeden lätt över kakans topp, så att kolan och chokladsmeten liksom flyter samman något (om du vill)
  • Grädda nu kakan långt ner i ugnen (175 grader)
  • Efter ca 15-20 minuter är kakan klar. Håll koll .... för olika ugnar ger lite olika resultat. Kakan skall vara seg och kladdig. Den stelnar sedan i kylskåpet ..... är kakan torr redan nu så blir den inte bättre efter avkylning tyvärr ..... 

  • Under tiden som kakan svalnar lite är det dags att göra toppingen. Smält sakta och försiktigt ihop chokladen och grädden i en kastrull. Överhetta inte blandningen
  • Vispa kraftigt (håll koll på värmen så det inte fastnar i botten). Chokladblandningen skall bli blank och fin

  • Tillsätt resten av de hackade nötterna, men spar några till dekoration
  • Häll ner det mesta av minimarshmallowsen, men spar även här lite till toppen
  • Blanda snabbt runt alltsammans

  • Fördela den smälta chokladen med nötter och godis jämt över kladdkakans topp
  • Ställ in hela formen i kylskåpet och låt "tårtan" stelna till .....
  • När hela kakan och toppingen kallnat är det lättast att ta en vass, tunn kniv och dra runt på insidan av formens kant. Chokladen kan ha stelnat till så det är svårt att öppna formen annars
  • Godast är det om den inte äts helt iskall .... servera kakan som den är eller med vispgrädde till !!!