I senaste ICA Buffé hittade jag ett recept som jag hade svårt att motstå.
Tog det jag hade hemma och bakade pajen efter det.
Underbart knäckig och seg när den fått kallna en aning

Du behöver:

600 gram Äppelklyftor
150 gram Smör eller Margarin
2 dl Rörsocker eller Råsocker
½ dl Ljus Sirap
½ dl Vispgrädde eller matlagningsgrädde
3 dl Havregryn
1½ dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
1 tsk Flingsalt

  • Sätt ugnen på 200 grader

  • Smält smöret i en stor kastrull
  • Under tiden kärnar du ur äpplena och skär dem i klyftor eller bitar, jag behöll skalet. Tillsammans skall det bli ca 600 gram äppelbitar

  • När smöret har smält i kastrullen tillsätter du sirap, socker och grädde

  • Låt alltsammans koka upp som när man kokar knäck
  • Låt blandningen bubbla en stund, sen tar du kastrullen från plattan och tillsätter havregryn, mjöl, bakpulver och salt

  • Rör ordentligt till en jämn, seg smet

  • Smörj en pajform eller ugnsfast form med lite smör så att äpplena inte fastnar i botten
  • Lägg i äppelbitarna

  • Fördela den kletiga smeten över äpplena
  • Grädda pajen mitt i ugnen, ca 30 minuter eller tills ytan fått riktigt fin brun färg och äpplena är mjuka. Jag tyckte att smeten som runnit ner mot botten inte var riktigt klar efter 30 minuter, fortfarande väldigt lös ..... så jag fräste på några minuter till på 225 grader. Detta skiljer sig från ugn till ugn och om du använder varmluft eller vanlig ugnsvärme. Titta och känn efter !!! Godast är om ytan blir riktigt hård och knaprig

  • Servera pajen när den svalnat lite (så att knäcken stelnar lite gött sådär)
  • Pudra gärna lite florsocker på toppen så ser det extra fint ut
  • Vaniljsås eller glass ??? Spelar ingen roll ..... ;-)