Det här är nästan samma recept som till Knäckig Äppelpaj men här har jag bytt ut äpplena mot blandade bär .... blåbär, hallon, rabarberbitar och små äppelbitar. En del av bären hittade jag i frysen och tinade upp dem lite innan jag la dem i pajformen. Det här receptet kan du variera beroende på årstid och tillgång till olika frukter och bär. Servera lite ljummen med härlig vaniljsås till .... eller gräddig vaniljglass :-)

Du behöver:

500-800 gram blandade Bär, Äpplen, Rabarber
(eller vad du har)
150 gram Smör eller Margarin
2 dl Strösocker
½ dl Ljus Sirap
½ dl Vispgrädde eller matlagningsgrädde
3 dl Havregryn
1½ dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
1 tsk Flingsalt 

  • Skär frukt i små bitar, tina eventuella frysta bär om du inte har färska
  • Fyll en stor pajform med bären

  • Smält smöret i en stor kastrull eller panna
  • Tillsätt grädden, sockret och sirapen
  • Låt alltsammans smälta samman och koka sen i några minuter. Håll koll så smeten inte bubblar över
  • Smeten skall bubbla precis som när du kokar knäck eller kola

  • Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Mjöl, havregryn, salt och bakpulver

  • Rör ner den torra blandningen i den småbubblande "knäcksmeten". Stäng av plattan och ställ pannan åt sidan. Rör tills allt blandat sig till en kladdig smet ....

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Fördela smeten på bären
  • Grädda mitt i ugnen under ca 25-35 minuter eller tills ytan börjar kännas hård och knäckig. Pass upp, så att inte ytan blir bränd .... sänk då värmen. Det skall inte gå för fort, då hinner inte pajen bli klar i botten

 

  • När pajen är klar bör den vila en stund då den knäckiga ytan är väldigt varm. Vart efter pajen svalnar så blir ytan riktigt krispig och även lite seg ....

  • Servera pajen ljummen eller kall med grädde, vaniljsås eller glass
  • Förvara sedan pajen i kylskåp